Aleviler için kapsamlı çalışma: Soylu'nun danışmanı cemevlerini ve alevi köylerini ziyaret etmiş

Aleviler için kapsamlı çalışma: Soylu'nun danışmanı cemevlerini ve alevi köylerini ziyaret etmiş
İktidar partileri erken seçime gidilmeyeceğini ısrarla söylese de yapılan mitingler ve çalışmalar, halihazırda bir seçim sürecine girildiği yönünde yorumlar yapılmasına yol açıyor. Bunlardan biri ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Alevilerin talep ve ihtiyaçlarına yönelik olarak başlatılan çalışma oldu.

Erdoğan, 25 Ekim'de "Talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı çalışmayı görüştük" açıklaması yaptı. Bu açıklamadan tam bir ay sonra, Reuters haber ajansına konuşan iki üst düzey AKP'li yetkili, "Cemevlerine ibadethane statüsü verilebileceğini, Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlıkları'nın konuyla ilgili çalışma yaptığını" söyledi.

BBC Türkçe'nin edindiği bilgilere göre İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Ali Arif Özzeybek, yaklaşık 6-7 aylık sürede bazı cemevlerini ve bazı Alevi köylerin muhtarlarını ziyaret ederek çeşitli görüşmeler yaptı. (Ziya Baba Bektaşi Vakfı'nın eski başkanı Özzeybek, 2011-2018 yılları arasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını yapmıştı. 2018'de CHP'den ayrılan Özzeybek, 24 Mart 2021'deki AKP kongresinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu yedek üyesi oldu.)

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, ziyaretlere ilişkin, "Seçim dönemi geliyor. Bunlar seçim yatırımı ama bir karşılık bulmaz, buradan oy alamazlar. 20 yıldır ülkeyi yönetiyorlar ama Alevilerle ilgili hiçbir şey yapmadılar, daha önceki açılım rafa kalktı. İktidardan düşerken Alevilerin ayaklarına sarılmak istiyorlar." açıklamasında bulundu.

Özzeybek'in beraberinde, ziyarette bulunduğu ilin kültür müdürünü, ilgili ilçe kaymakamını, müftüsünü ve vali yardımcılarını alarak cemevlerini gezdiğini anlatan Kaplan, sadece elektrik, su, yol gibi temel ihtiyaçlara yönelik konuları gündeme getirdiklerini; ancak kendi taleplerinin cemevlerinin ibadethane statüsü alması olduğunu söyledi:

"Alevi örgütlerin pandemiden dolayı maddi sıkıntı çektiği bir gerçektir. Devlet buradan yola çıkıp 'sizin ekonomik sorunlarınızı çözeyim' diyor. İhtiyacınız nedir, personel, kum, çakıl, çimento, elektrik, su, şudur, budur… Tamamen temel maddi ihtiyaçlara yönelik. Biz de onlara karşılığında 'bunu istemiyoruz, cemevlerinin yasal statüye kavuşması bizim temel talebimizdir' dedik. Yasal statü talebi gerçekleşmeden hükümetten gelecek hiçbir teklifi kabul etmeyeceğimizi belirttik."

Kaplan, bu ziyaretlerin ardından hükümete yakınlığıyla bilinen köşe yazarlarının "Cemevlerine kültür merkezi statüsü verilerek bazı giderlerin devlet tarafından karşılanacağı" yönündeki yazılarını hatırlatıyor:

"Devlet bizi tanıyacaksa önce cemevlerini ibadethane olarak tanımalı, sonra diğer sorunlarla ilgili masaya otururuz. Kültür merkezi olarak tanınmayı kesinlikle kabul etmiyoruz. İbadethane olarak tanımadıkları cemevleri açılıyor Türkiye'nin dört bir tarafında, bizzat kendi partisinin mensupları yapıyor. Yaşadıkları sıkışıklığı bir ara formülle geçiştirmenin çabası içindeler."

Reha Çamuroğlu: Alevi meselesi Türkiye'de bir seçime feda edilebilecek bir mesele değil

2007-2011 arası AKP milletvekili olan, Alevi açılımı konusunda o dönemin AKP hükümetinde aktif rol oynayan Reha Çamuroğlu, bu çalışmayı "Bir yapılırsa onu yüz göstermek başarı addedilir. Alevi meselesi Türkiye'de bir seçime feda edilebilecek bir mesele değil" sözleriyle değerlendiriyor.