Ramazan Bayramı namazı saat kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İl il bayram namazı saatleri...

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İl il bayram namazı saatleri...
Bayrama günler kala Ramazan Bayramı namazının saat kaçta kılınacağı sorusu da hız kazandı. Peki illere göre bayram namazı saatleri nedir? Bayram namazı nasıl kılınır, nelere dikkat edilmelidir?

Ramazan ayının sonlarına doğru gelinirken, 21 Nisan sabahı bayram da başlamış olacak. Bu nedenle bayram namazının saatleri de araştırılıyor. Bir arada coşkuyla ve sevinçle kutlanacak bir bayram sabahında saat kaçta namaz kılınır? Bayram namazında nelere dikkat edilmesi gerekir? Hangi duaların okunması daha sevap olabilir?

Birlik ve beraberlik pekişmesine vesile olan bayramlarda cemaatle birlikte namaz kılmanın da oldukça önemli olduğu ifade ediliyor. Peki Ramazan Bayramı namazı 2023 yılı için il il saat kaçta diyorsanız Diyanet'ten gelen açıklamalara mutlaka bakmalısınız.

Ramazan Bayramı namazı saat kaçta?

İslam kültüründe kutsal mekanlardan olan camiler, bayram sabahı yapılacak ibadetler ve manevi bilinçlenme amacıyla yerini alır. İslam'ın şartları arasında bulunan oruç, bayram namazı ile daha da önemli bir hale gelir. Siz de Ramazan Bayramı namazı 21 Nisan tarihinde saat kaçta diye merak ediyorsanız bazı illerin namaz saatleri...

  • İstanbul: 06.49
  • Ankara: 06.34
  • İzmir: 06.59
  • Konya: 06.40
  • Sivas: 06.12
  • Gaziantep: 06.17
  • Hakkari: 05.54
  • Antalya: 06.41
  • Adana: 06.27
  • Edirne: 06.58

Ayrıca yurt dışı bayram namazı saatleri şöyle:

  • Lefkoşa: 06.37
  • Berlin: 06.37
  • Londra: 06.32
  • Saraybosna: 06.28

Diğer illerin ve ülkelerin bayram namazı saatleri için tıklayınız.

Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır, kaç rekattır?

Ramazan Bayramı namazı 2 rekat kılınır. Bayram namazında şunlara dikkat edilmelidir:

1. Rekat

Her namazda olduğu gibi burada da niyet önemlidir. Öncelikle niyet edilerek imama uyulur ve 1. tekbir alınır. Sübhaneke duası okunduktan sonra 2. tekbir alınır ve eller yana sallanır. Daha sonra 3. tekbir alınır ve eller yana sallanır. 4. tekbir de alındıktan sonra eller bağlanır.

Burada imamın öncelikle Fatiha Suresi, daha sonra Kur’an-ı Kerim’den bir sure okuması dinlenir. Önce rüku ve daha sonra da secde yapılarak 2. rekata kalkılır.

2. Rekat

İmamın Fatiha suresi ve Kur’an-ı Kerim’den bir sure okuması dinlenir. Ardından 1. tekbir alınır ve ellere yana sallanır. 2. tekbir alınır ve eller yana sallanır ve daha sonra 3. tekbir alınır ve eller yana sallanır. 4. tekbir de alındıktan sonra önce rükuya ve sonra secdeye gidilir.

Secdede Tahiyyat Duası ve Salli-Barik duaları okunur. Selam verilerek namaz sonlanır.

Bayram namazlarının cemaat ile kılınmasının daha faziletli olduğunun ifade edildiğini belirtmekte fayda var.

Ramazan Bayramı namazı farz Mıdır?

Diyanet'in Ramazan Bayramı namazı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir.

Salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle namaz cemaatle kılınamadığında, Müslümanlar yukarıdaki görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön verebilirler." denilmektedir.

Etiketler :