Prof. Derya Unutmaz: Aşılar yıllarca koruma sağlayacak, şu anda her aşı iyi
Amerika'nın Sesi'ne bağlanarak Mehtap Çolak Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Amerika’daki Connecticut Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Derya Unutmaz, bağışıklık uzmanı ve bu konuda ilaç çalışmaları yürüten Jackson Laboratuvarı’nı yönetiyor.
Türkiye’de artan vaka sayıları ve can kayıplarını kontrol altına almak için üçüncü kez kısmen kapanma tedbirleri devreye girdiği Türkiye’deki kapanma tedbirlerinin yeterli olmadığını belirten Unutmaz’a sokağa çıkma yasağı gibi uygulamaların virüsün bulaşmasını engellemede etkili olmadığını vurguladı.
Virüsün birincil bulaştığı yerler
Prof. Derya Unutmaz'ın değerlendirmeleri ve uyarıları şöyle:
“Sokaktan dışarıdan açık havadan virüs bulaşmıyor ama kapalı alanlar çok çok tehlikeli. Tabii ki restoranlar kafeler, çalışma alanları, toplu taşımalarda ve havalandırması iyi olmayan okullar vesaire gibi yerler. Virüsün, birincilerin de bulaştığı ortamlar bunlar. İşte günler, hatta taziye ziyaretleri vesaire gibi durumlar beklenebilir. Bu bakımdan yani Türkiye'nin şu anda tedbirleri çok arttırması lazım. Tabii ki bunun ekonomik ve sosyal tarafları da var, insanlar gerçekten bezmiş durumdalar ve dükkanları kapanan esnafa kesinlikle yardım edilmesi gerekiyor. Çünkü bütün ekonomik yükü onlar kaldıramazlar zaten bir yıldır büyük sıkıntı içindeler.”
Türkiye'yi İngiliz varyantı çok etkiledi
Türkiye'deki vaka sayılarındaki büyük artışı, bulaşıcılığı daha yüksek ve çabuk olan İngiliz varyantından kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Derya Unutmaz, “Tek tesellimiz 65 yaş üzerindekilerin aşılanmış olması o gruptaki ölümleri oldukça azaltacaktır. Ama tabii ki daha çok aşılamanın da başındayız orada. Şu anda çok çok tehlikeli bir sürece girdik” yorumunda bulundu.
“Aşılar 5-10 yıl koruma sağlayabilir”
Alman BioNtech aşısının sağladığı korumanın 6 aydan da uzun süreceğini savunan Unutmaz BioNtech hakkındaki düşüncelerini paylaştı:
“Benim zaten başından beri öngörüm en az bir yıl bu aşının koruyacağı yönündeydi. Ama büyük ihtimalle yıllarca olacak. Herkeste olmayabilir ama çoğu kişide belki 5 -10 yıl korumuş olacak. Belki bir yıl sonra “booster” aşı dediğimiz tek bir aşı da olunabilir. O da bu mutant virüslerin eğer çok yaygınlaşması durumu olursa ki onlara karşı bile önemli derecede koruyuculuğu var.
"Bizim şu ana kadar gördüğümüz en iyi aşılardan biri"
Brezilya olsun, Afrika olsun böyle bir durumla karşılaşabiliriz veya çok yaşlı grupların biraz da onların bağışıklığı düşük oluyor ve onlarda böyle bir durum olabilir. Ama çoğu kişide bence yıllarca koruyucu olarak yani gerçekten bizim şu ana kadar gördüğümüz en iyi aşılardan biri. Belki de en iyisi diyebiliriz. Yani o kadar iyi bir bağışıklık cevabı oluşturuyor.”
BioNtech ve Moderna 'bulaşmayı önlüyor', peki Çin aşısı?
Elçi RNA teknolojisiyle üretilen BioNtech-Pfizer ve Moderna gibi aşıları olanların virüsü başkalarına da bulaştırmadığı yönündeki verilere dikkat çeken Unutmaz’a göre bu durum Türkiye’de de uygulanan Çinli Sinovac aşısı için geçerli değil.
"Virüs içinize girebilir, üreyebilir, başkalarına bulaştırabilirsiniz"
Unutmaz, “Aşı olmuş kişiler asemptomatik olarak da enfekte olmuyorlar. Yani şu demek bu size virüs giriyor. Ama virüs hücrelerinizin içine giremiyor ve kendi kendisini üretemiyor. Bu ne oluyor? Üreyemediği için sizin içinizde başkasına da bulaştırmıyorsunuz. Bu yüzden örneğin İsrail'de nüfusun yüzde 60'ı aşılanmış olmasına rağmen aşılanmamış gruplarda da çok büyük bir düşüş oldu. Çünkü onlar bu bulaştırmayı da önledikleri için. Örneğin Sinovac yüzde 50 civarında. Yani yüzde 50 enfekte olabilirsiniz. Virüs içinize girebilir. Üreyebilir. Başkalarına bulaştırabilirsiniz. Ama en azından o bile sizi ağır hastalıktan korur. Her aşı şu anda iyi. Fakat BioNtech ve Moderna aşıları gerçekten süper iyi.”
Normale dönüş ne zaman?
Prof. Derya Unutmaz, normale dönüş konusunda umutlu bir tablo çizdi:
“Nüfuslarının yaklaşık yüzde 60'ını aşılamayı başaran ülkeler bunu artık tamamen kontrol altına alacaklar. Tabii ki aşı olmayanlar arasında bir miktar enfeksiyon devam edecek. Ama kesinlikle tolere edebileceğimiz bir düzeye gelmiş olacak ve tahminim yaz ortası, sonlarına doğru normal hayatımıza dönmeye başlayacağız.”
Kaliteli maskeler yurtdışına, virüsü yayanlar ise sağlık personeline ve halka gönderildi
Çin aşısında bir aracı şirket daha ortaya çıktı
Türkiye'nin 'pandemi psikolojisi' anketi: Halkın yarısı hayata daha olumsuz bakıyor