Polis merkezinde ölüm: Bilirkişi raporu dosyaya girdi

Esenyurt Polis Merkezi'nde 5 Haziran gecesi Birol Yıldırım, gözaltındayken hayatını kaybetti. Biri tutuklu 12 polisin yargılandığı davada Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı bilirkişi raporu dosyaya girdi.

Yıldırım'ın ölümüyle ilgili polis merkezi önünde ve içinde yaşananların yer aldığı güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıkmıştı. Görüntülerde, güvenlik kameraları saat 23.19'u gösterdiğinde, Birol Yıldırım ve yanındaki 2 kişi, karakol önünde polisler ile konuşuyor. Yıldırım, önce arkasını dönüp yürümeye başlıyor. Sonra da polislere doğru geri dönüyor. Bir polis memuru Yıldırım'ı yakasından tuttuğu bu sırada arbede yaşandığı görülüyor. Çok sayıda polis, Yıldırım'ı kollarından tutarak, karakolun içerisine sokuyor.

'Niye bağırıyorsun, ben bağırıyor muyum?'

Polis merkezinin içindeki güvenlik kamerasında da saat 23.23'ü gösterirken, Yıldırım, polisler ile tartışıyor. Bu sırada bir polis memurunun, Yıldırım'a "Ne bağırıyorsun, niye bağırıyorsun? Ben bağırıyor muyum?" dediği duyuluyor. Aynı polis memuru Yıldırım'ı "Yürü, yürü" diyerek, içeri doğru yürütüyor. "Bırak beni, saygısızlık yapma. Tamam, tamam" diyen Yıldırım ile yanına gelen arkadaşı, saati 23.32'de yemek salonuna sokuluyor.

Polis memuru elini ovuyor

Saat 23.45'i gösterdiğinde ise polis memurları dışarı çıkmaya başlıyor. Polis memurlarından biri elinin üzerini ovmaya başlıyor. Polis memuru yumruğunu sıkarak, mesai arkadaşına gösteriyor. Ardından da elinin üzerine buz koyuyor. Saat 23.47'ü gösterdiğinde ise komiser yardımcısı da yemek salonundan koridora çıkıyor.

Bilirkişi raporu dosyaya girdi

Yıldırım’ın polis merkezine girdiği andan itibaren yaşananlar bilirkişi raporunda da dakika dakika yer aldı. Polis merkezinde yaşananlar şöyle:

23:27:12: Birol Yıldırım, sanık polis İsmail Alperen Salman kontrolünde yemekhane bölümüne götürülüyor. Kapıdan içeriye girerken İsmail Alperen Salman’ın Yıldırım’ı sert bir şekilde yemekhane bölümüne iteklediği görülüyor.

23:27:43: Bir polis memuru kapıyı açmaya çalışıyor, içerden bir kişini kapıyı tutuyor. İkinci hamlede kapıyı açıp içeri giriyor. İçeride toplam 10 emniyet mensubu bulunuyor.

23:29:00: Üniformalı bir polis memuru, Birol Yıldırım’ı kıyafetinin ense kısmından tutarak, elleri önden kelepçeli halde yemekhane bölümünden dışarı çıkarıyor.

23:29:12: Birol Yıldırım bekleme salonuna alınmak isteniyor ancak kapı kilitli olduğu için bekletiliyor. İsmail Alperen Salman görüntüye giriyor. Kapı eşiğinden yemekhaneye bakıp hemen karşı tarafta bulunan bekleme salonu kapısı önündeki Birol Yıldırım’ın yanına gidiyor ve onunla konuşuyor. Salman’ın kol hareketinden Yıldırım’a vurduğu anlaşılıyor ve 54 saniyelik konuşması boyunca dikkatlice Yıldırım’ın yüz ve boyun kısmına bakıyor.

23:33:49: Yemekhane bölümünden üç polis memuru çıkıyor. Memurların bir tanesi doğrudan bekleme salonuna giriyor. Memurun bekleme odasına girdiğini gören, bekleme odasının yan tarafındaki kapıdan gelen iki sivil giyimli polis bekleme salonuna giriyor. Sivil giyimli polisler İsmail Alperen Salman’ı dışarıya çıkarıyor. Salman’ı bel kısmına sarılarak bekleme odasından uzaklaştırmaya ve sakinleştirmeye çalışıyorlar.

23:41:15: Yemekhane kapısı önünde altı emniyet mensubu meraklı gözlerle yemekhaneyi izliyor, izleyenlerin sayısı giderek artıyor.

23:45:56: Sanık polislerden Muhammed Cihan Karakuş yemekhaneden çıkıyor. Sağ elini yumruk yapıyor, yumruğunu açıp kapatıyor. Elinde bir yaralanma olabileceği değerlendiriliyor.

23:49:30: Memurlar yemekhane kapısından içeriyi izliyor, bazı memurlar farklı yöne giderken keskin bir dönüş ile yemekhane eşiğinden içeriyi izliyor.

23:54:45: Bir polis memuru cep telefonu ile yemekhane içerisinin beş kez fotoğrafını çekiyor. Bu durum kuşku uyandırıyor.

23:57:28: Sanık polis Muhammed Cihan Karakuş yemekhane bölümüne girip çıkıyor. Yemekhane bölümünden çıktığında ellerini, sağ yüzük parmağının eklem kısmını gösteriyor. Sol kolunu ve sağ kolunu yumruk yapıp karşılaştırıyor. Sağ yüzük parmağı ekleminde zedelenme olabileceği değerlendiriliyor.

00:16:13: İsmail Alperen Salman yemekhane bölümünden çıkıyor ve sağ eline bakıyor. Sağ elinde yaralanma olabileceği değerlendiriliyor. Yemekhane kapısını gören kameranın altındaki bankoya gelip bankodaki memura yemekhaneyi işaret ederek bir şeyler anlatıyor.

00:22:28: Bir polis memuru yemekhane bölümünden sağ elini pantolonuna silerek çıkıyor.

00:32:50: 112 acil sağlık ekipleri yemekhane bölümüne giriyor ve 00:43:19’da yemekhaneden çıkıyor. Birol Yıldırım’a ölü teşhisi konulduğu anlaşılıyor.

01:02:12: Olay yeri inceleme ekipleri geliyor ancak yemekhane bölümüne girmiyorlar.