Plaj Eylemleri Hız Kesmeden Devam Ediyor! Globalde ‘Havlu Hareketi’ Kıyılara İndi
Turistik yerlerin birçoğunda karşılaşılan plaj giriş ücreti ya da şezlong kiralamaya İspanya başta olmak üzere birçok ülkeden tepkiler gelmeye devam ediyor. Eylemler Türkiye’ye kadar yayıldı. Birçok turist ya da yerel halk yaz başında ‘Havlu Hareketi’ eylemleriyle bu duruma tepki gösteriyor.
Denize girilen kıyılarda turistik işletmelerin para karşılığı şezlong kiralamasına karşı İspanya vatandaşları bir eylem başlattı. Bir grup insanın başlattığı bu eylemler globalde de büyük yankı uyandırdı.
Turistik işletmelerin denize girilen kıyılarda para karşılığı şezlong kiralamasına karşı İspanya'da başlayarak bütün Akdeniz'e yayılan 'Havlu Hareketleri' yaz başında eylemlere start veriyor. Türkiye'de de Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı sahillerde tepki göstermeye hazırlanıyor.
Akdeniz kıyılarında son birkaç yıldır "Havlu Hareketi" protestoları var. İspanya'da plajların, özel işletmeler tarafından işletilmesine karşı havlularıyla deniz kıyılarına akın edenler denizin ticarileştirilmesine karşı çıktı. Hareket daha sonra Portekiz'e, İtalya'ya ve Yunanistan'a yayıldı. Türkiye'de de "Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı" geçtiğimiz yıldan itibaren benzer bir hareketi Türkiye'de başlattı. Hareket, Karadeniz'den Doğu Akdeniz'e kadar bütün sahillerde yurttaşın kullanım hakkını hatırlatan faaliyetler yürütmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda 18 Mayıs'ta pek çok plaj ve sahilde etkinlikler düzenlenmesi planlanıyor.
ÜCRETSİZ SAHİL HAKKI
Yaz turizminin önemli bir gelir kaynağı olduğu pek çok Akdeniz ülkesinde sahillerin işletmecilere verilmesi, bu işletmelerin de şezlonglardan ücret talep etmesi vatandaşların tepkilerine neden oluyor. Türkiye'nin de dahil olduğu pek çok Akdeniz ülkesinin anayasalarında da yurttaşların kıyılardan ücretsiz bir şekilde yararlanması hakkı bulunuyor. Ancak turizmcilerle vatandaşlar kıyı hakkı konusunda karşı karşıya geliyor. Pek çok yerde işletmeler nedeniyle vatandaşlar kıyılardan hiçbir şekilde yararlanamıyor.
AKDENİZ'DE MÜCADELE
Akdeniz kıyılarında işletme sahipleri ile tatilciler arasında yaşanan gerginlikler zaman zaman kavgalara bile dönüşebiliyor. Geçtiğimiz yıl İspanya'nın Malaga bölgesinde bir otelin kavgaları engellemek için personel görevlendirdiği haberlere yansımış, zaman zaman polisin de işin içine karıştığı gerginlikler yaşanmıştı. Fuerteventura Corralejo adlı tatil beldesinde şezlong kullanma nedeniyle çıkan kavgaya polis müdahale etmişti.
İNANILMAZ ÜCRETLER
Akdeniz'de giderek yoğunlaşan şezlong kriziyle ilgili haberler yapan İngiliz Daily Mail gazetesi en pahalı plaj ücretlerini de yayınladı. Buna göre İtalya'da Napoli'nin güneyindeki Positano'da bir plaj 685 Euro'luk giriş ücretiyle dünyanın en pahalı plajı olmuştu. Positano'yu Yunanistan'ın ünlü adaları takip etti. Mikonos Adası'nda ünlülerin sık gittiği Scorpios Plajı'nın giriş ücretinin 160 Euro olduğu yazıldı.
MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
Yunanistan'da ise genellikle işletmeler şezlong ücreti almıyor. Ancak yine de bazı işletmelerin izin verilmeyen alanlara koydukları şezlonglardan ücret istedikleri ortaya çıkmıştı. Havlu Hareketi başlatan yurttaşların tepkileri üzerine hükümet müfettişler görevlendirilerek söz konusu işletmeler hakkında yasal işlem başlatmıştı. Pek çok Yunan adasında oluşturulan sosyal medya platformlarının organizasyonu sayesinde protestolar ülke çapında yankı uyandırdı. Türkiye'nin 'Havlu Hareketi ise bugüne kadar İzmir‘de Çeşme, Güzelbahçe, Foça ile Balıkesir‘de Ayvalık sahilleri başta olmak üzere Ege ve Akdeniz'in birçok yerinde faaliyetlerde bulundu. Dayanışma Ağı adlı kuruluş, 18 Mayıs’ta basın açıklamasıyla kuruluşunu ilan edecek. Etkinlikler sosyal medya üzerinden duyurulacak.
KISITLAMALAR DA VAR
Öte yandan aşırı turizm baskısı altındaki bazı yerlerde bulunan plajlarla ilgili zorunlu kısıtlamalar da olabiliyor. Örneğin İtalya'nın Sardunya adasındaki Spiaggia Rosa bölgesinde ünlü pembe kumların korunması amacıyla kısıtlayıcı düzenlemeler bunlardan biri. Kuralları ihlal edenlere 500 Euro'ya varan para cezaları verilebiliyor. Bazı plajlarda ise günde 60 ziyaretçi sınırlaması bulunuyor.