Oy Kullanıldıktan Sonra Süreç Bu Şekilde İşleyecek! Seçim Sonuçları Bu Şekilde Öğreneceğiz

Türkiye'de 31 Mart'ta yerel seçimler yapılacak. 34 parti ve 61 milyon seçmen katılacak.

Türkiye'de, 31 Mart 2024'te gerçekleşecek olan yerel seçimlere sayılı günler kala, ülke siyasetinde yeni bir dönemin kapıları aralanıyor. Toplam 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu ülkede, bu seçimde önemli kararlar alınacak.

13.jpg

KATILACAK PARTİLER VE ADAYLAR

34 siyasi parti, Türkiye'nin geleceğine yön verecek adaylarını belirlemek için yarışacak.

Partilerin oy pusulasındaki sıralaması çekilen kura ile şu şöyle belirlenmişti:

"AK Parti 1, İYİ Parti 2 , Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34."

20.jpg

SANDIK BAŞINDA NE BEKLİYOR?

Seçim gününe ilişkin birçok kural ve düzenleme bulunuyor. Seçmenler, oy kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlara önceden hazırlıklı olmalı:

KİMLİK KONTROLÜ: Oy kullanmak için kimlik belgesi mutlaka yanınızda bulunmalı. Seçmen bilgi kağıdı olmadan da oy kullanabilirsiniz.

OY KULLANMA SAATLERİ: Doğu ve batı illerinde oy verme saatleri farklılık gösteriyor. Bu bilgiyi önceden kontrol etmekte fayda var.

OY PUSULASI RENGİ: Hangi pusulanın hangi renkte olduğunu bilmek önemli. Bu, oy kullanırken karışıklığı önleyecektir.

OY VERME İŞLEMİ: Oy verme işlemi sırasında dikkatli olunmalı, yanlışlık yapılmamalı ve pusula zarfa konulduktan sonra sandığa atılmalıdır.

11.jpg

OY SAYIMI VE SONUÇLAR

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

18.00 ile 21.00 arasında ise yalnızca YSK'nin seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK bu süreyi öne alabilecek.

2.jpg

SON DAKİKA HATIRLATMASI VE YASAKLAR

Seçim gününe ilişkin bazı yasaklar ve kısıtlamalar bulunuyor. Bunlara uymak, huzurlu bir seçim ortamı sağlamak adına önem arz ediyor.