Omicron varyantı için 'acil önlem' çağrısı

Omicron varyantı için 'acil önlem' çağrısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Bizde yok" açıklaması yaptığı Omicron varyantına ilişkin, uzmanlar Türkiye’de çok az varyant analizi yapıldığına dikkat çekti. Uyarıda bulunan uzmanlar, önlem alınmadığı taktirde Aralık ve Ocak aylarında vakaların artacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki gün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de henüz Omicron vakası tespit edilmiş değil. Uzmanlar ise bu açıklamanın doğruluğundan şüpheli; çünkü Türkiye’de varyantlara ilişkin yeterince analiz yapılmıyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Twitter’dan yaptığı açıklamada bu duruma dikkat çekti: “Yeni endişe verici Omicron varyantına ülkemizde henüz rastlanmadığı açıklandı; ancak Türkiye’de virüsün genetik analizi çok az sayıda yapılıyor. Örneğin Almanya’da olguların yüzde 1,9’unun (108 bin 836 analiz) genom analizi yapılmışken bu oran ülkemizde yalnızca yüzde 0,05 (4 bin 601 analiz).”

Aralık ve Ocak uyarısı

BirGün'ün aktardığına göre, Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugol ise Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘endişe verici’ olarak tanımladığı B1.1.529 varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirterek, “Yeni önlemler almazsak yeni bir dalganın ülkemize gelme olasılığı çok yüksek. Aralık ve ocak aylarında çok büyük artış olabilir” uyarısı yaptı. Yeni varyantın aşılara, antikorlara ve ilaçlara daha dirençli olma olasılığına da dikkat çeken Kurugöl, açıklamada, şunları kaydetti:

“Güney Afrika'da 100'lere kadar düşen vaka sayısı, 1 hafta içinde 3 binlere çıktı. Gerçekten de ilk bulgular kaygı verici. Elimizdeki silahlar belli. İlki aşı, diğerleri maske, mesafe ve el temizliği. Maske kullanımına daha çok önem vermeliyiz. Aşılanmalı, kurallara uymalıyız. Özellikle çocuk ve genç aşılanmasında gerideyiz. Birçok aşılı kişide de aradan geçen zaman nedeniyle koruyuculuk azaldı, bu kişilerin hatırlatma dozu olması gerekir. Ülkemizde salgın bitmiş havası var. Oysa salgın sürüyor, her gün 200’den fazla can yitiriyoruz.”

Güney Afrika ve komşu ülkelerden Türkiye’ye girişlerin durdurulması kararının doğru olduğunu belirten Kurugöl, “Bu ülkelerden son iki hafta içinde gelenlerin saptanıp test yapılarak karantinaya alınması gerekiyor” dedi.

Semptomları farklı

Omicron’u ilk tespit eden hekim, yeni varyantın semptomlarını anlattı. Güney Afrika Doktorlar Birliği’nin başkanı olan Dr. Angelique Coetzee, İngiliz basınına verdiği demeçte, semptomların diğer varyantlarda görülenlerden farklı olduğunu söyledi. Dr. Coetzee, “Semptomlar hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir” diye konuştu.

18 Kasım’da dört kişilik bir aileye baktığını belirten Coetzee, “Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı” diye konuştu. Yaklaşık 20 hastası olduğunu dile getiren Coetzee, “Bunların çoğu genç erkekler. Yarısı, aşı olmayanlar. Omicron hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor; fakat bu hastalarda tat ve koku kaybı bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Hastalarının önceden bir sağlık sorunu olmadığını da söyleyen Dr. Coetzee, “Şeker ya da kalp hastaları, aşı olmayanlar ve yaşlılar için bu hastalığın etkileri çok daha farklı olabilir” uyarısında bulundu.