Nihal Olçok: Erol Olçok, 'Yine mi bu FETÖŞ’çüleri doldurdunuz?' diye bağıran bir adamdı

15 Temmuz darbe girişiminde eski eşi Erol Olçok'u ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'u kaybeden Gelecek Partisi Kurucu Üyesi Nihal Olçok, Halk TV'de dikkat çeken açıklamalar yaptı. Olçok, "Erol Olçok, herkesin içinde özellikle gezilerde 'Yine mi bu FETÖŞ’çüleri doldurdunuz? FETÖŞ, TOTOŞ diye bağıran bir adamdı" dedi. Olçok, bu uyarılan doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapıldığını da vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimi, Halk TV'de Seda Selek'in moderatörlüğünde Hakan Çelenk ve İsmail Saymaz'ın yorumlarıyla ekrana gelen Perdenin Önü Arkası programında tartışıldı. Programa bağlanan Nihal Olçok, "Bu işin dokunulmayan tek tarafı siyaset” dedi.

15 Temmuz öncesi ve sonrası hakkında önemli açıklamalar yapan Olçok, "Erol Olçok herkesin içinde, özellikle gezilerde yine mi bu FETÖŞ’çüleri doldurdunuz, FETÖŞ, TOTOŞ diye bangır bangır bağıran bir adamdı. Hiçbir zaman ikili oynamadı. Tavrı, durduğu yer netti. Biraz şakayla biraz espiriyle ama gayet net ifade ediyordu. O kısaltmaları ilk üreten Erol bey olabilir" dedi.

Olçok, Seda Selek’in "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini de doğrudan uyarıyordu?” sorusu üzerine, "Tabii ki gayriresmi uyarılar ayrı, resmi uyarılar ayrı, giden listeler ayrı. Özellikle Şirin Ünal’ın ve ekibinin hazırladığı listeler ayrı.

Israrla üzerinde durmak istiyorum. Bir EMASYA iptal edilmişken, EMASYA ile aynı içerikte olan sadece başlığı değiştirilmiş 2010 yılında bu yasa kaldırılmış. Askerin şehirde olaylara müdahalesi... Bunun adı darbe, olaylara müdahale falan değil.

Gezi’den sonra zırhlı araçların, mühimmatların boşaltılması... Bu EMASYA yerine 23 Haziran 2016'da diğer yasanın geçmesi... Kabak gibi bağırıyor. 'Darbe geliyorum' diye bağırıyor. Bunu hiç mi kimse okuyamadı?

Sonra Meclis'te İsmail Kahraman'la duygusal anlar. Bunların bende bir karşılığı yok. Çünkü ben artık net olmayan hiçbir davranış, tutum ve söyleme tahammül gösteremiyorum. Şahsi bir konu değil bu"

EMASYA Protokolü nedir?

1997 yılında Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan ve askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü (EMASYA), 2010 yılında kaldırıldı.

İsmi “Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol” olan, ancak kamuoyunda 'EMASYA' olarak bilenen protokolün kaldırıldığını dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Arkadaşlarımız bir araya geldiler. Bugün ortak imzayla yürürlükten kaldırdılar. Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığının o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular" sözleriyle duyurmuştu.