Niğdeli besici satamadığı patates ve soğanla hayvanlarını besliyor

Niğdeli besici satamadığı patates ve soğanla hayvanlarını besliyor
Niğde'nin Alay Kasabası'nda besici Yusuf Akdemir, yeme gelen yüzde yüzlük zamlar nedeniyle, satamadığı patates ve soğanla hayvanlarını besliyor.

Niğde Alay Kasabası'nda besicilik yapan Yusuf Akdemir, 7 yıl önce kendi imkanlarıyla hayvancılığa başladı. Samanı dahi yüksek maliyetle almak zorunda kalan besici, 150 ineğini yavaş yavaş satmaya başladı. Yarı yarıya indirdiği hayvanın sütünden de para kazanamadığını söyleyen Akdemir, "50 ineğe benim her öğünde 5 torba yem vermem lazım. Ben bunu 3 torbaya düşürdüm. İşletmeyi bir an önce kapatıp zarardan kurtulmak lazım. Alıcı bulursak 32-33 liraya hayvanları kestireceğiz" dedi. Verimsiz beslenme nedeniyle buzağıların kaybeden Akdemir, yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle hayvanlarını patates ve soğanla besliyor..

Akdemir şöyle konuştu: 

Arpa ve 6 ayda yüzde 100’e varan yem fiyatları. Süt aynı parada duruyor. Et aynı parada duruyor. Besiyi bıraktım. Ben şu anda besi yapmıyorum. Sütü 2 lira 65 kuruştan veriyoruz. 50 tane inek sağıyorum. 50 ineğe benim her öğünde 5 torba yem vermem lazım. Ben bunu 3 torbaya düşürdüm. Yem fiyatının aşırı pahalı olmasından dolayı işin içinden çıkamıyorum. Yemi düşürdüğümde süt üretimim de düşüyor zaten. Ben işletmeyi 7 yıl önce açtım. Millet samanı bedava veriyordu. Şimdi tonu 600 lira. Bu işi kendiliğinden bırakıyoruz. Yokluktan veteriner de işçi de kendimiz olduk.

Buzağı kayıpları yaşadığını da söyleyen besici, "Bu besi bu sene soğan ve patatesin çöpe atılmasından ayakta kaldı. Onları yedirdik hayvanlara. Kendi yetiştirdiğim patatesleri satmadım hayvanlara yedirdim. Buzağı ölümlerinin çoğu da patatesten oluyor. İmkân olmayınca patatesi soğanı yedirdik. Annesi yeterli yemi yemediğinde yeterli süt veremiyoruz. Şu anda 1 ton süt satmam gerekirken 500 litre süt satıyorum. Niye? Hayvana yeterli yem veremiyorum" dedi.

'Zarar ediyorum'

Her geçen gün zarar ettiğini söyleyen Akdemir şöyle devam etti:

"7 yıl önce yemin torbası 35 liraydı. Şu anda 145 lira yemin torbası. Ben bu işletmeyi kendi imkanlarımla kurdum devletten hiçbir destek de almıyordum ama şimdi hiçbir şey kazanamıyorum. Her gün zarardayım. Gelsinler hesap edelim her gün yaptığım iş zarar. Yetkililerden acil olarak bu yem fiyatlarına çözüm istiyoruz. Girdi fiyatları çok yüksek. Mazot da çok pahalı. Gübre aldı başını gitti. Yonca ekeceğim gübre alamıyorum. Eskiden yem kalitesi arardık. Şimdi kim ucuz, ondan alıyoruz. İşletmeyi bir an önce kapatıp zarardan kurtulmak lazım. Alıcı bulursak 32-33 liraya hayvanları kestireceğiz. 45 liradan aşağı olmaması lazım ki biz para kazanalım."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Niğdeli besiciyi ziyaret ederek şunları söyledi:

"Hayvancılık yapanlar, genellikle yem fiyatlarındaki artıştan büyük şikayetçiler. Yüzde 100 yem fiyatındaki artış besiciyi mağdur ediyor. Gerek süt inekçiliği gerekse et için hayvan besleyenler bu sıkıntılarından dolayı hayvanlarını erken kesime gönderiyor. Buzağı ölümlerinin Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü de dahi bazı çiftliklerde buzağı ölümleri yüzde 14’ü buluyor. Bunun normu yüzde 6. Buzağı yaşarsa teşvik veriliyor. Bu uygulama da doğal olarak hayvancılık yapanları zor durumda bırakıyor. Yani bir hayvan doğum yaptıysa o hayvana teşvik verilmeli ama buzağı yaşarsa teşvik veriliyor.

Gürer, “Niğde’de saman patates, soğan bir arada görülmemiş olaydı. Bu dönem patates para etmeyince hayvan yemi oldu. Bir kısmı samanın yanında hayvanlara veriliyor. Hayvanın tüketmesi gereken bir besin değil. Soğan da patateste burada hayvan yemine dönüşmüş durumda” dedi.