Narin soruşturması ile ilgili Facebook'tan çok önemli haber geldi

Narin soruşturması ile ilgili Facebook'tan çok önemli haber geldi
Meta şirketi, DW Türkçe'ye verdiği açıklamada, Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili talep edilen WhatsApp mesajlarının "hiçbir şartta depolanmadığını" ve bu verilerin ellerinde bulunmadığını belirtti.

Meta, Narin Güran cinayeti soruşturması kapsamında talep edilen silinen WhatsApp mesajlarının erişilebilir olmadığı konusunda açıklama yaptı. Şirket, mesajların depolanmadığını ve bu nedenle taleplerin karşılanamayacağını belirtti.

DW Türkçe'den Muhammed Kafadar’ın haberine göre, Meta’nın İletişim Direktörü Joshua Breckman, Meta’nın WhatsApp’ın bireylerin kişisel konuşmalarını yedeklemediğini ve dolayısıyla silinen mesajlara ulaşmalarının mümkün olmadığını ifade etti. Breckman, "WhatsApp, kişisel konuşmaların bir kopyasını yedeklemediği için, sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz söz konusu olamaz" dedi.

Meta, dünya genelindeki soruşturmalar kapsamında adli makamlarla WhatsApp mesajlarının içeriğini paylaşmadığını vurguladı. Şirket, WhatsApp’ın çalışma prensipleri gereği, mesajların içeriğine erişimlerinin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, silinen mesajların polis veya diğer kişiler tarafından kurtarılmasının imkansız olduğunu ekledi.

UÇTAN UCA ŞİFRELEME ÖZELLİĞİ MESAJLARI GERİ GETİRMEZ

Breckman, silinen mesajların, eğer yedeklenmemişse geri getirilemeyeceğini açıkladı. Meta, sohbet geçmişinin şirket sunucularında saklanmadığını ve dolayısıyla yedeklenen mesajların bile geri yüklenmesinin mümkün olmadığını belirtti. WhatsApp mesajlarının yedeklenmesi, Google Drive veya iCloud gibi üçüncü taraf hizmetler aracılığıyla gerçekleşiyor. Meta, "uçtan uca şifreleme" özelliği aktif olduğu sürece, Google veya Apple’ın da bu mesajların içeriğini okuyamayacağını vurguladı.

Yargı kaynakları, soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin silinen WhatsApp mesajlarına erişmek için Meta'dan yardım talep ettiğini bildirmişti. Meta’nın açıklamasına göre, şüpheliler hakkında önceden bir talep olmaması nedeniyle, ilgili log kayıtları da şirketin elinde bulunmuyor.

WhatsApp, resmi internet sitesinde, mahkeme kararları doğrultusunda bazı kullanıcı bilgilerini devlet yetkilileriyle paylaşabildiklerini ancak bu bilgilerin sadece kullanıcı adı, abonelik tarihi, son görülme tarihi, IP adresi, cihaz türü, e-posta adresi, profil fotoğrafı, grup üyelikleri ve kişi listesi ile sınırlı olduğunu kaydediyor. Şirket, çocuk istismarı vakaları veya acil durumlar dışında yetkililerden gelen bilgi taleplerinde kullanıcıları bilgilendirdiklerini de belirtiyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi

Etiketler :