Müsilaj Marmara'da balıkçılığı bitiriyor: Denizi temizleyen canlıların avlanmasına izin verildiği için bu haldeyiz

Çanakkale Bozcaada'da balıkçılar müsilaj nedeniyle günlerdir karaya elleri boş dönüyor. Marmara'da çeşitli illere giden balıkçılar, müsilajın tüm bölgeyi sardığını belirtirken, nedenlerini halktv.com.tr'ye anlattı.

HAZAR DOST

Marmara'yı etkisi altına alan müsilaj (deniz salyası) bölgedeki balıkçılığı da tehdit ediyor. Çanakkale Bozcaada'da balıkçılık yapanlar, yüzeyde görünmediği halde Marmara bölgesinin tamamını müsilaj kapladığını belirterek, ''Denizden çamur çekiyoruz. 2 buçuk kilometrelik ağ atıp yemeklik bile balık yakalayamıyoruz'' diyor. 

Marmara bölgesindeki yüzey yoğunluğunun Bozcaada'ya yeni geldiğini söyleyen balıkçılar, denizin üstünü tül gibi saran müsilajın, adanın etrafını sardığını söylüyor. 

''Devlet denizi temizleyen canlıların avlanmasına izin verdi''

Marmara denizinde, dipte bulunan ve suyun temizlenmesini sağlayan canlıların avlanmasına devletin izin vermesinden kaynaklı müsilajın ortaya çıktığını söyleyen balıkçılar, ''Bütün denizin oksijenini sağlayan, kumunu temizleyen bu canlılardı. Devlet bunları 'deniz kestanesi, sünger avcılığı' adı altında izin verdi. Atıklar da denize zarar verdi ama temizleyen canlılar da yok edildi. Bence bu salyanın en büyük nedeni budur'' diye konuştu. 

''Bir tekne günde 150 kilo deniz patlıcanı avlıyor''

Marmara bölgesindeki çeşitli illerden birçok teknenin deniz patlıcanı avladığını söyleyen balıkçılar, ''Bir kayık güne 100-150 kilo topluyor. 10 tekne düşünün 1 tonu geçiyor. Böyle düşünün'' diyor.