Millet İttifakı'nın aday belirleme stratejisi

Millet İttifakı'nın aday belirleme stratejisi
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, "Millet İttifakı'nın adayını açıklayacağı tarih…" başlığıyla altılı muhalefetin aday belirleme takvimine ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün "Millet İttifakı'nın adayını açıklayacağı tarih…" bir yazı kaleme aldı.

Sarıkaya, yazısının başında " 'Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ne zaman açıklanacak?' Adayın kim olduğunu da içeren bu soru neredeyse iki yıla yakın süredir muhataplarına yöneltiliyor. Özellikle de Cumhur İttifakı bileşeni partilerin temsilcileri ve destekçileri tarafından son dönem en çok tekrar edilen cümlelerin başında geliyor" derken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın 'Bizim adayımız Mansur Yavaş' açıklamasıyla söz konusu sorusunun yeniden gündeme geldiğini ifade etti.

Özdağ'ın bu açıklamasının birlikte partiyi kurduğu en yakın arkadaşı İsmail Koncuk’un istifasına yol açtığını söyleyen Sarıkaya, altı muhalefet partisinin bu konudaki mutabakatlarının güçlü şekilde tekrarını sağlayarak kamuoyu hafızasında birlikteliklerini tazelemelerine fırsat tanıdığını belirtti.

Adaylık konusunda en sade açıklamayı DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yaptığını ileri süren Sarıkaya, Babacan'ın şu sözlerini anımsattı:

"Cumhurbaşkanı adayı, altılı masanın mutabakatıyla belirlenecek. Bir kararımız daha; seçim dönemine girinceye kadar cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda herhangi bir görüşmede bulunmayacağız, herhangi bir fikir beyan etmeyeceğiz..."

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da daha önceki demeçlerinde benzer yaklaşımı dile getirdiğini ifade eden Sarıkaya dün telefonda Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile görüştüğünü söyledi.

Sarıkaya yazısına şöyle devam etti:

"Telefonda dünkü sohbetimizde DP lideri Gültekin Uysal da aynı tutumu dile getirdi.

'Seçim takvimi başladığında adayımızı da açıklamış oluruz…' dedi.

Uysal burada kalmadı, Cumhurbaşkanı seçiminin, milletvekili seçiminden çok daha önemli olduğuna vurgu yapıp ekledi:

'Son dönem dikkat ediyorum siyasi partiler parlamento üzerinden bir rekabet geliştiriyor. Oysa bu seçimin sıklet merkezi Cumhurbaşkanı… Ankara, İstanbul belediye meclislerinde çoğunluk öteki partilerde. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu başkanlarımız yine yönetiyor; hem de onlara rağmen iyi yönetiyor. Üstelik belediyelerdeki durum Cumhurbaşkanlığından çok daha zor…' "

Dolayısıyla Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıkladığı güne kadar 6’lı ittifakın aday belirlemesi söz konusu olmayacak diyen Sarıkaya, " 'Bırakalım karşı taraf da adayın kim olacağına yönelik stres yapsın, kafaları karışık kalsın. Biz yeni bir Erdoğan seçmeyeceğiz!…' yaklaşımı da CHP ve İYİ Parti’de sıklıkla dile getiriliyor" dedi.

Sarıkaya yazısını şöyle sonlandırdı:

"Özetle, erken genel seçim olmazsa, muhalefetin adayının adını Şubat 2023’den önce duymayacağız…

Peki, seçime 4 ay kala kala meydana çıkan aday için bu risk oluşturmaz mı?

Muhalefetteki bakış tam tersine yararlı olacağı; yıpratma propagandasına çok muhatap olmayacağı yönünde…

İzleyip göreceğiz…"

Muharrem Sarıkaya'nın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.