Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın 102. yılı kutlandı

Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın 102. yılı kutlandı
Büyük Taarruz zaferinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin siyasi ve diplomatik alanda kazandığı ilk zafer olarak bilinen Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın 102. yılı, gerçekleştirilen törenle kutlandı.

Mudanya Belediyesi, Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın 102. yıldönümünü Mütareke Evi’nin önünde gerçekleştirilen törenle kutladı. "Kuruluşta İmzamız Var / 9 Gün: Barışa Giden Yol" temasıyla, müzakerelerin başladığı 3 Ekim’den bu yana etkinliklerle kutlanan Mudanya Mütarekesi’nin yıldönümü törenine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, milletvekilleri, belediye başkanları, çok sayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, yaptığı açılış konuşmasında, "102 yıl önce burada, Mudanya’da; emperyalizme, işgale ve zulme karşı Türk halkının cesur sesi duyuldu. Mudanya Mütarekesi ile bağımsızlık meşalesi yeniden parladı, bu vatanın her köşesinde özgürlüğe olan inanç perçinlendi. Bugün biz de bu kutsal mirasa sahip çıkmanın ve bu tarihi anı yeniden yaşamanın onurunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı ve Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün mirasının yaşatılacağı ve geleceğe taşınacağı vurgulandı.

mudanya-2.jpeg

"NİCE YÜZYILLAR BU TÖRENLER YAPILACAK"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, Mudanya Ateşkes Anlaşması’na ilişkin, "İsmet Paşa buraya Batı Cephesi komutanı olarak gelmiştir. Lozan’da Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedini kabul ettirecek özgüveni yüksek bir müzakereci olarak Mudanya’dan ayrılmıştır" ifadelerini kaydetti.

Özel, gerçekleştirdiği konuşmada, "Sahada kazanılmış olan askeri zafer, Mudanya’daki diplomatik zaferden sonra Lozan’a giden İsmet Paşa’ya büyük güç vermiştir. Lozan’da İngiliz heyeti, ‘Siz bize Mondros’ta çok vaatte bulundunuz. Oradan konuşmaya başlayalım’ deyince, İsmet Paşa çok sert çıkmış: ‘Beyefendi dikkatinizi çekerim. Ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geliyorum. Ona göre konuşacağız’ demiştir.” ifadelerini kullanırken “Bu güzel günde İnönü ailesinin değerli mensuplarıyla, Mudanya’nın güzel insanlarıyla bir arada olmaktan onur duyuyorum. Mudanya’daki her görüşten herkesi yürekten kucaklıyorum. Nice yüz yıllar Mudanya’da bu törenler yapılacak. Mustafa Kemal anılacak, İsmet Paşa anılacak. Cumhuriyet ilelebet payidar kalacak." açıklamasında bulundu.

zel.jpg

BARIŞ YOLU ÖDÜLÜ AYŞE YÜKSEL’E!

Diğer taraftan bu yıl üçüncü kez verilen Mudanya Mütarekesi 2024 Barış Yolu Ödülü de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e verildi.

Kaynak:halktv.com.tr