Mithat Sancar: HDP'ye yapılan saldırı planlıdır

Halk TV'de Liderler Özel programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar; HDP'ye yönelik saldırıları değerlendirdi. Sancar, "Bugün Bahçelievler ilçe binamıza öldürme kastıyla bir saldırı gerçekleşti" dedi.

Halk TV'deki Suat Toktaş ile Liderler Özel programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar; gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul’da HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı binasında bir kişi tarafından saldırıda bulunuldu.

İstanbul Valiliği’nden HDP Bahçelievler binasındaki saldırıya ilişkin yapılan açıklamada "Şahıs gözaltına alınmış, 2 adet kurusıkı tabanca ve 6 adet kurusıkı tabanca mermisi ele geçirilmiştir" denildi.

Toktaş'ın konuğu olan Sancar, ilçe binasına yapılan saldırıyı değerlendirdi. Sancar, "Saldırının münferit olduğunu düşünmüyoruz. Planlı bir saldırıdır. Geçmişte yaşadıklarımız bu düşüncemizin kanıtıdır." dedi.

HDP Bahçelievler ilçe binası yönelik saldırı girişiminin tesadüf olmadığını söyleyen Sancar, "Roboski Katliamı'nın 10'uncu yıldönümü ve yarın (29 Aralık) Deniz Poyraz katliamının ilk duruşması yapılacak. Ve bugün Bahçelievler ilçe binamıza öldürme kastıyla bir saldırı gerçekleşti." dedi.

"Saldırıların sorumlusu iktidardır" diyen Sancar, "Özellikle hedef gösteren açıklamalarıyla İçişleri Bakanı saldırıların birinci dereceden sorumlusudur" ifadelerini kullandı.

Saldırılar HDP’yi siyasetin dışına itmek için yapılıyor"

Sancar, "Bu saldırıların amacını biliyoruz. HDP’yi yıldırmak içindir, siyasetin dışına itmek için yapılan saldırılardır. Kumpas davaların, yargı oyunlarının kanlı yöntemlerle sürdürülme planıdır. Kaos planlarından medet umanlar, HDP’nin kararlı yürüyüşünden, demokrasi, adalet ve barış yürüyüşünden rahatsız olanlar bizi durdurmak için ellerinden gelenleri yapıyor. Ama görüyorsunuz, dimdik ayaktayız. Mücadelemiz devam ediyor. Yürüyüşümüz büyüyerek sürüyor." ifadelerini kullandı.

HDP, Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme" çağrısına nasıl bakıyor?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Prof. Dr. Mithat Sancar, beraberindeki heyet ile muhalefet turları kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) ziyaret etti. Görüşmenin ardından liderler kameralar karşısına geçti.

CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye’nin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Helalleşmeye ihtiyacı var. Kavgalardan çok acılar çektik, kavgayı değil barışı öncelemeyiz. Bir araya gelmeli, oturmalı ve konuşmalıyız." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaoğlu'nun bu sözlerini hatırlatan Toktaş, bu helalleşme çağrısı altında Roboski Katliamı'nın konuşulup konuşulmadığını sordu.

Sancar, "Roboski Katliamı helalleşme başlığı altında değil, adaletsizlikler başlığı altında gündeme geldi. Ülkede sistematik ve derinleşen adaletsizlikler silsilesi yaşandığını zaten söyledik. Sayın Kılıçdaroğlu da aynı görüşte olduğunu söylüyor. Yani pek çok alanda adaletsizlikler var. Tam da yıl dönümü olduğu için Roboski'nin bu adaletsizlikler sisteminin en çarpıcı en can yakıcı örneği olduğunu söyledik. Kendisi de aynı görüşte olduğunu belirtti zaten." dedi.

Mithat Sancar: Erken seçimi mecliste zorlamanın formüllerini heyetlerimiz görüşecek...

Kılıçdaroğlu ile görüşmelerinde gündeme gelen erken seçim talebi ile ilgili detayları da aktaran Sancar şunları dile getirdi;

"İktidarın getirdiği yönetim sistemi sorunludur. Bundan çıkışın en etkili siyasi yolu da seçimdir. Eğer biz şimdi bu yönetimin yarattığı büyük tahribatı, enkazı kaldırmak istiyorsak ve tahribatın daha da derinleşmesini önlemek istiyorsak seçimi gündeme getirmeliyiz. Halkın hakemliğini devreye sokmalıyız. Herkes erken seçim istiyor. Şimdi en önemli aktör burada şüphesiz Meclis'te en çok sandalyesi olan ana muhalefet partisi. Cumhuriyet Halk Partisi. Burada yaptığımız görüşme son derece verimliydi. Erken seçimi Meclis'te gündeme getirmenin Meclis'te zorlamanın formüllerini heyetlerimiz görüşecekler. Bu konuda karar aldık. Başta, CHP'nin ve bizim grup başkanvekilleri bu konuda Meclis'te neler yapılabilir hususunu görüşmek üzere bir araya gelecek. Şüphesiz diğer partilerle de yürüteceğiz. Ama esas olarak CHP'nin burada yaklaşımı önemli. Biz bunu olumlu buluyoruz."