Mithat Sancar: AKP yarı başkanlık için muhalefeti yokladı

Halk TV'de Liderler Özel programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar; "AKP yarı başkanlık için muhalefet partilerini yokladı" dedi.

Halk TV'deki Suat Toktaş ile Liderler Özel programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar; gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. HDP'nin seçimlerdeki tavrının ne olacağını aktaran Sancar; "Bizim Cumhur İttifakı’nda yer almamız söz konusu değildir. Bir ittifak söz konusu olacaksa, bu bizim kendi ittifakımızdır. Bunun dışında bir arayışımız yoktur" dedi.

'AKP ömrünü uzatma planı yapıyor'

Suat Toktaş'ın AKP'nin yarı başkanlık için muhalefetle görüştüğü iddialarını hatırlatarak "Bu ömrü uzatmaya mı yönelik yoksa kaybetme endişesiyle yapılan bir planlama mıdır?" sorduğu Sancar; "Evet, çok net söyleyeyim. Şuanda AKP'nin tek başına da olsa MHP ile birlikte de olsa yaptığı her hamlenin altında bu hesap yatıyor. Yani ömrünü uzatma. Ya tam kazanma, eğer olmuyorsa en azından tam kaybetmeme hesabı yapıyor, bu açık. Yeni bir mesel de değil bu yarı başkanlık konusu. Bizim dışımızda muhalefetin bazı partilerinin yoklandığına dair bizim bilgimiz var. Benim bildiğim yeni de değil. Bir yıl önce de muhalefeti yokladılar. 'Acaba sistemi yarı başkanlık gibi bir sisteme çeksek muhalefet nasıl karşılar?' gibi yoklamalarda yaptılar.

Başbakansız bir yarı başkanlık sistemi hazırlıyorlar

Dolayısıyla bir çalışmaları olduğu da biliniyor. Bu aslında AKP çevrelerinin zaman zaman kendilerinin sızdırdığı, zaman zaman da başka kanallardan sızan bir bilgi. Yani bir anayasa taslağı üzerinde çalışıyorlar. Burada da üzerinde çalıştıkları sistemin tam yarı başkanlık olmadığı da anlaşılıyor. Yarı başkanlığın vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi başbakanlığın olmasıdır. Önermeye hazırlandıkları sistem de başbakansız bir yarı başkanlık sistemi"