Mimarlar Odası'ndan parklarda nöbet tutan üniversite öğrencilerine destek

Mimarlar Odası'ndan parklarda nöbet tutan üniversite öğrencilerine destek
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, artan kira ve yurt ücretlerini protesto etmek için parklarda nöbet tutan üniversite öğrencileri destekte bulunan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Parklarda nöbet tutarak, yardım değil 'barınma hakkı' talep eden üniversite öğrencilerinin tarafındayız" ifadelerine yer verildi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin, parklarda nöbet tutarak 'barınma hakkı' talep eden üniversite öğrencilerine yönelik açıklamaları şöyle:

"Parklarda nöbet tutarak, yardım değil 'barınma hakkı' talep eden üniversite öğrencilerinin tarafındayız.

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi ile birlikte öğrencilerin haklı isyanı sonucu barınma krizi ayyuka çıktı. Bugün başta üniversite öğrencileri olmak üzere pek çok vatandaşımızın yaşadığı barınma krizi, en temel insan haklarından barınma hakkının, inşaat sektörünün rant hırsından, halkı borçlandıran plansız kentsel dönüşümlerden, lüks konut ve rezidans yığınlarından azade ancak kamucu politikalarla sağlanabileceğini daima dile getirmemize rağmen bilime kulak asmayan iktidarın krizinin ürünüdür.

Pandeminin henüz ilk aylarında önlem paketi olarak düşük faizli konut kredisi sunan bu iktidar, konutu bir temel insan hakkı değil, ekonominin kurtarıcısı olarak görmektedir. Nitekim yine ekonomi politik hesaplarla 81 ile 81 üniversite kampanyasını çıkaran, akademisyeni olmadan bölümler açan, kontenjan sayılarını artıran eğitim politikaları bugün milyonlarca öğrencinin yalnız barınma sorununun değil, eşit, parasız ve nitelikli bilimsel eğitime erişememesinin de esas sorumlusudur.

Salgın sonucu eğitime erişimdeki sınıfsal eşitsizlikler gün gibi ortaya çıkmışken şimdi, yeniden üniversitelerine dönen öğrenciler, bu kez kalacak yer dahi bulamaz hale gelmiştir. Seçenekler; fahiş kira fiyatları, acımasız özel yurt ücretleri, yetersiz ve niteliksiz devlet yurtları, özgürlükten uzak, gericiliğe teslim KYK yurdu koşulları ya da vakıf ve tarikatların kapılarından ibaretken buna teslim olmayan üniversite öğrencileri “BARINAMIYORUZ” diyerek haklı taleplerini dile getirmişlerdir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, bugün hepimizin vazgeçilmez kamusal alanı olan parklarda nöbet tutarak yardım değil hak talep eden, seslerini duymamızı ve çoğaltmamızı bekleyen üniversite öğrencilerinin tarafındayız. Ülkenin dört bir yanında soğuk, yağmur ya da polis şiddeti demeden korkusuzca haklarını savunan, parkları, meydanları kendine yurt edinen üniversite öğrencilerinin mücadelesini sahipleniyor, tüm kamuoyunu öğrencilerin sağlıklı ve nitelikli koşullarda barınma ve eğitim haklarını kazanana dek yanlarında olmaya davet ediyoruz."

Etiketler :