MetroPOLL'ün laiklik anketi: İsmail Kahraman destek bulamadı

MetroPOLL'ün laiklik anketi: İsmail Kahraman destek bulamadı
İsmail Kahraman'ın, "Dindar bir anayasa olmalı ve ilk 4 madde ise değişebilir" sözleri sonrası laiklik tartışmaları başlarken yurttaşların konuyla ilgili tavrı ise dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, "Dindar bir anayasa olmalı ve ilk 4 madde ise değişebilir" sözleri nedeniyle tepki toplamıştı.

Laiklik tartışmaları devam ederken MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, dikkat çeken bir anketin sonuçlarını yayımladı.

'Laiklik gerekli mi?' sorusu soruldu

Sosyal medya hesabı Twitter'dan anket sonuçlarını paylaşan Sencar, "Gündeme getirilen sun’i tartışma konusuna halkın bakışı" notunu düştü.

Anket sonucuna göre, "Din işleri ile devlet işlerinin ayrılması anlamında laikliğin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna yüzde 69 oranında "Evet düşünüyorum" yanıtının verildiği görüldü.

Soruya, yüzde 25,8 oranında 'Hayır düşünmüyorum', yüzde 5,3 oranında ise 'Fikrim yok' diye yanıt verildiği belirtildi.

Laiklik tartışmaları nasıl başladı?

"Yeni anayasa dindar bir anayasa olmalı ve ilk 4 madde ise değişebilir" diyen eski Meclis Başkanı AKP’li İsmail Kahraman'ın sözlerinin ardından laiklik tartışmaları başladı. Bu

Kahraman'ın laikliği hedef alan sözleri muhalefet ve MHP - AKP kanadında da tepkiyle karşılandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıkladığı ve 100 maddeden oluşan yeni anayasa çalışmasında “ilk dört maddenin değiştirilemeyeceğinin” altı çizilirken, AKP’nin çalışmasında da “ilk dört madde ile ilgili en küçük bir revizyonun bile MHP tarafından asla kabul edilmeyeceği”, bu durumun “AKP ile MHP ittifakının sonlanması anlamına geleceği” belirtildi.

Cumhur İttifakı'ndan gelen tepkiler üzerine Kahraman, “Laiklik kelimesi çok değişik. Her parti kendini laik görüyor. Peki bu laiklik ne? Laiklik ileri sürülerek partiler kapatılıyor, laiklik ileri sürülerek hürriyetler engelleniyor. Ben diyorum ki laiklik olmasın” açıklamasında bulundu.

Partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi, eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Dindar bir anayasa olmalı, ilk 4 madde ise değişebilir" açıklaması üzerine Kılıçdaroğlu'nu hedef almıştı. Kılıçdaroğlu ise "Artık sağlık raporu istemek, bir devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir" ifadelerini kullanmıştı.