Merkezi anons sistemini kuran mühendisten Diyanetin talebi üzerine bilgilendirme
Camilerde kullanılan ve geçtiğimiz haftalarda müdahale edilerek Çav Bella ve Yuh Yuh şarkıları çalınan merkezi anons sistemini Türkiye'de ilk kez kuran Elektronik Mühendisi Vahap Ünalan, bir bilgilendirme yazısı hazırladı.
Ünalan 15 Temmuz sonrası defalarca yetkililere sistemin güvenli olmadığı uyarısında bulunmuş ancak bununla ilgili yetkililerden bir adım atılmamıştı.
Diyanetin talebi üzerine bilgilendirme ve çözüm yollarına ilişkin yazı hazırlayan Ünalan, çözümün bulunmaması durumunda daha ciddi sonuçlara yol açabileceğinin uyarısında da bulundu.
Ünalan'ın Diyanetin talebi üzerine hazırladığı yazı şöyle:
Merkezi anons sistemi nedir?
Devletin belirlediği radyo frekanslarında yayın yapan, genellikle Camilerde ve Belediyelerde kullanılan, uzun menzilli, kablosuz ses yayını sağlayan 1 verici ve hoparlörlere bağlı çok sayıda alıcı cihazdan oluşan sistemdir.
Kırılmayan şifre var mı?
Havaya yayın yapılan tüm şifreler kırılır. Sabit şifre gönderen cihazlar (ülkemizdeki cihazlar bu gruptadır) ilk yayında çözülür. Türkiye’de 10 civarında imalatçı firma bulunuyor. Bazı firmaların şifreleme sistemi daha güçlü olup bazılarına ise ek cihaza bile gerek kalmadan kolaylıkla girilebiliyor.
Şifre sistemi neden güçlendirilmeli?
Çin’den tüm dünyaya telsizler walkie talkie, radyo gibi isimlerle satılıyor. Bunlar yurt dışı internet sitelerinden kolaylıkla temin edilebiliyor. Cami minarelerinde müzik, hakaretler, propagandalar, suç unsuru konuşmalar ve ramazanda iftardan birkaç dakika ezan okumak suretiyle şehir halkının orucunun bozulmaması için sistemin dış müdahalelere karşı güçlü şekilde korunması gerekiyor.
Şifreleme nasıl olmalı?
Güvenliğin sağlanması için tek kullanımlık şifre kullanmak zorunludur. Şifre algoritması en az 5 değişken içermeli ve her hafta algoritma değişmelidir. Böylece her ezan veya acil anons durumunda tek kullanımlık şifre oluşturulacak, milyonlarca olasılık içeren algoritma daha çözülmeden bir hafta sonra formül değiştirerek yeni bir şifreleme yapısı oluşturulacaktır. Şifrenin kırılmaya çalışılması halinde, 5 yanlış şifre yayınında sistem kendini ezan vaktine kadar bloke etmelidir. Müftülüklerdeki verici cihaz sadece doğru şifre gönderdiği için tüm olumsuzluklardan etkilenmeyecek şekilde, ezanlar kesintisiz olarak devam edecektir.
Ezan veya anons yayını bittikten sonra, başka yayınların devam etmemesi için, (şimdiki sistemlerde olduğu gibi) kapama şifresi olmalıdır. Ezan veya anons yayını sırasında vericide elektrik kesilmesi, sabotaj veya başka nedenlerle kapama şifresinin gönderilmemesi durumunda tüm alıcı cihazlar kendini kapatacaktır. Ezan ve konuşmalar şifrelenerek veya karıştırılarak gönderilmelidir. Doğru şifre ile sisteme girilse bile yapılan konuşma hoparlörlerden duyulmayacak sadece gürültü olarak çıkacaktır.
İnternet ve uydu sistemi ile merkezi anons yapmanın riskleri var mı?
İnternet tabanlı sistemler dünyanın her tarafından gelen saldırılara açıktır. Yurt dışındaki biri tüm cami sistemlerini ele geçirebilir, istediği camiden ve sisteme bağlı tüm cihazlardan propagandasını yapabilir. Her ilçede farklı zamanda ezan okunduğundan ve vaaz konusu farklılıklar içerdiğinden bu yayınları uydudan yapmak için çok sayıda kanal kullanmak gerekiyor. Bu durumda tüm il/ilçe belediyeleri için de uydu kanalı tahsis etmek gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimini başarısızlığa uğratan ana unsurlardan biri Merkezi Ezan sistemiydi. Eskiden TRT ve PTT’yi ele geçiren darbenin yarısını başarmış oluyordu. Merkezi anons sisteminin uydu veya internet üzerinden yapılması halinde, olası bir karmaşa durumunda Telekomünikasyon sisteminini ele geçiren güçler telefonları, interneti, televizyonları, radyo yayınlarını ele geçirdiği gibi 40-50 milyon insanımıza doğrudan ulaşabilen Cami ve Belediye ses sistemini de kontrol altına alma imkanına sahip olurlar. Ülke güvenliği açısından bu son derece risklidir.