Mecliste Hayvan Yasası Görüşülürken Sokaktan Açıklama: Toplayamazsın Hapsedemezsin Öldüremezsin

Mecliste Hayvan Yasası Görüşülürken Sokaktan Açıklama: Toplayamazsın Hapsedemezsin Öldüremezsin
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, TBMM'de görüşülen sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa teklifine karşı aynı dakikalarda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi, Türkiye'de TBMM'de görüşülmekte olan sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa teklifine karşı Kadıköy'de ortak bir açıklama gerçekleştirdiler.

Açıklamada, kanun teklifinin acilen geri çekilmesi söylenirken, "Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir toplumsal muhalefete rağmen iktidarın zorla dayattığı tecrit ve katliam yasa teklifi kabul edilemez, kanunlaşamaz" denildi.

Sokak hayvanları yasası olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü.

Teklifin görüşüldüğü sırada Kadıköy Süreyya Operası önünde düzenlenen basın açıklamasında grup, "Toplayamazsın hapsedemezsin öldüremezsin" pankartlarıyla birlikte "AKP elini hayvanlardan çek", "Susma haykır, yaşamak haktır", "Kısırlaştır aşılat yerinde yaşat" sloganları attı.

Açıklamada, kanun teklifinin geri çekilmesi çağrısının yanı sıra, "Özgürlük ve yaşam hakkı oylamaya sunulamaz, tartışma konusu yapılamaz. Kazanılmış haklar geri alınamaz" denilerek TBMM'deki milletvekillerinin kanun teklifine karşı "hayır" oyu kullanması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, ülkenin geleceği ve toplumsal hafızası için derin izler bırakacak bir karar olacağı ifade edildi.

Son olarak kanun teklifi geri çekilene kadar protestoların devam edeceği ve hayvanların hak ve özgürlüklerini koruyacak etik ve bilimsel temellere dayanan düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

"Özgürlük ve yaşam hakkı oylamaya sunulamaz, tartışma konusu yapılamaz. Kazanılmış haklar geri alınamaz. Halka rağmen, Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş bir toplumsal muhalefete rağmen iktidarın zorla dayattığı tecrit ve katliam yasa teklifi kabul edilemez, kanunlaşamaz. TBMM’deki tüm milletvekilleri kanlı kanun teklifine karşı 'hayır' oyu kullanmadığı takdirde, Türkiye karanlık bir döneme sürüklenecek, ülke 50 yıl geriye götürülecek ve izi silinmeyecek tarihsel bir leke bırakılarak unutulmayacak bir hayvan katliamını toplumsal hafızaya kazıyacaktır. TBMM bu kaos ortamına izin vermemeli, özgürlük ve yaşam hakkından taraf olmalıdır. Kanun teklifi acilen geri çekilerek hayvanların hak ve özgürlüklerini gözeten, etik ve bilimsel temellere oturan kanunlar üzerine çalışılmalıdır. Çünkü katliam öneren yasa olmaz. Tüm canlıların doğuştan gelen özgürce yaşam hakkı kanunlarla sınırlandırılamaz. Hem insan, hem kent, hem de sokakta yaşayan hayvanların sağlığı ve özgürlüğü için yapılması gereken 5199 sayılı kanunun uygulanması ve uygulayıcıların denetlenmesidir. Yasa geri çekilene kadar yaşam nöbetlerimize devam edeceğimizi, nefrete inat, yaşasın hayat diyeceğimizi tüm kamuoyuna ve meclise duyuruyoruz."


Kaynak:ANKA