Maymun Çiçeği hastalığında 45 yaş detayı! Uzman isim büyük oranda korunaklılar dedi
Tüm dünya geçtiğimiz gün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklama ile sarsıldı. DSÖ, Afrika'yı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle "küresel acil durum" ilan etmişti. Yapılan açıklama, vatandaşlar arasında yen bir pandemi korkusunda neden oldu.
Afrikadan sonra ilk vaka İsveç'te görülürken, Türkiye'de söz konusu hastalıktan dolayı iki kişinin yoğun bakıma alındığı iddiaları Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlandı.
"2 TİP MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI VAR"
Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, tüm dünyayı tedirgin eden hastalığa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Maymun Çiçeği hastalığının 'Orta Afrika' ve 'Batı Afrika' olmak üzere iki farklı alt tipi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güner, şunları söyledi:
"Batı Afrika tipinde ölüm oranı daha düşük. Orta Afrika tipinde ölüm oranı biraz daha yüksek karşımıza çıkıyor ama bağışıklık sistemi iyi olan kişilerde yine de bakıldığı vakit fatalite oranı binde 1'ler civarında.
Hastalıktan nasıl korunmamız gerektiğini öğrenmemiz lazım. Burada bulaştırıcılıkta yakın temas ve uzun süreli yakın temas ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişisel hijyenimize dikkat etmemiz ve temas ettiğimiz kişilere dikkat etmemiz hastalıktan korunmak için yeterli gibi görünüyor.
Yaşanan bir pandemi deneyimi olduğu için tabii toplumdan gelen kaygıları da anlıyoruz ama olay çok farklı burada. Dolayısıyla bir Covid pandemisindeki durum burada yaşanmayacaktır. Burada kişiler özellikle döküntülerden dolayı daha net bir şekilde belirti göstereceği için bulaş da bu oranda daha az olacaktır."
"1980 ÖNCESİ DOĞANLAR KORUMALI"
Prof. Dr. Güner, 1980 yılı öncesinde doğanların aşılı oldukları için çiçek hastalığına karşı korunmalı olduğunu belirterek, "Dolayısıyla burada da çapraz bir korunma söz konusu, çiçek hastalığına karşı aşısı olanların M-çiçek hastalığından da büyük bir oranda korunduklarını söylemek mümkün" diye konuştu.
"TEMAS ÖNLEMLERİNE DİKKAT EDELİM"
Hastalıktan nasıl korunacağıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Güner, el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Temas önlemlerine dikkat edelim. Özellikle seyahat, döküntülü hastalık, ateş öyküsü olan kişilere biraz mesafeli davranmamız aslında korunmamız için yeterli. Bununla ilgili 2022'deki bulaşta büyük oranda korunmasız ve uzun soluklu cinsel temas ön plana çıkmıştı. Burada ise durum biraz daha farklı görünüyor. Hastalığın tanısını o döküntülerdeki sıvı içinden alınan örnekle doğrulama imkanımız var. PCR tanı testleriyle, ülkemizde de ulusal viroloji laboratuvarında, halk sağlığı referans laboratuvarında örnekleri gönderdiğimiz vakit hastalığın tanısını koymamız mümkün. 2022-2023 arasında ülkemizde de sınırlı sayıda vaka görülmüştü. Bugün de vaka görülmez, diye bir iddiada bulunmak mümkün değil; tabii ki vaka görülebilir ama önlemimizi alacağız, korunacağız. 1980 yılı öncesinde doğmuş olanlar aşılı oldukları için çiçek hastalığına karşı korunmalı. Dolayısıyla burada da çapraz bir korunma söz konusu, çiçek hastalığına karşı aşısı olanların M-çiçek hastalığından da büyük bir oranda korunduklarını söylemek mümkün" diye konuştu.