Marmara'ya 20 Erken Uyarı Sistemi Kuruluyor! Cep Telefonlarına Mesaj Gelecek

Marmara'ya 20 Erken Uyarı Sistemi Kuruluyor! Cep Telefonlarına Mesaj Gelecek
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları olası bir Marmara depremi için yeni bir hazırlık! Hedefimiz deprem olduktan sonra tsunami tehlikesi varsa 7 dakika içerisinde uyarı yapmak" dedi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul Valiliği İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne verilen görev doğrultusunda Marmara Denizi çevresine çok disiplinli tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonları kurulduğunu açıkladı. Özener, bu kapsamda ilk etapta Kartal Su Sporları Merkezi'nde faaliyete geçen bir istasyonun veri göndermeye başladığını belirtti. Enstitü, Marmara Denizi'nin yanı sıra Türkiye genelinde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi olarak çalıştığını vurguladı.

haluk-ozener.jpg

Posta'nın özel haberine göre Türkiye genelinde kıyı bölgelerinde toplam 28 istasyondan gelen verilerle tsunami uyarısı yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Özener, bu bilgilerin sadece Türkiye'ye değil, 15 farklı ülkeden 21 kuruma da iletilerek uluslararası bir işbirliği sağlandığını söyledi. Özener, 2012'den bu yana 45 adet tsunami mesajı gönderildiğini, 5.5 ve üzeri depremlerde kıyı bölgelerinde, denizde veya kıyıdan 100 km içinde tsunami riskinin değerlendirilerek uyarılar yapıldığını belirtti. Hedeflerinin deprem sonrasında 7 dakika içinde algoritmayı çalıştırarak, tsunami tehlikesi olup olmadığına dair abone kurumları bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

haluk-ozener2.jpg

Özener, kurulan istasyonların deniz seviyesi sensörleri, ivmeölçerler, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcılarından oluştuğunu açıkladı. Bu istasyonlardan gelen verilerin, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde yapılan hesaplamalarla değerlendirilerek olası bir tsunami riski tespit edildiğinde, AFAD üzerinden vatandaşa duyurulacağını söyledi. Hedeflerinin, olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini izleyerek, erken uyarı mesajlarıyla can kayıplarını önlemek olduğunu belirtti.

Etiketler :