Marketlerde Yeni Bir Çağ Başlıyor! Uymayana Ceza Üstüne Ceza Yağacak

Marketlerde Yeni Bir Çağ Başlıyor! Uymayana Ceza Üstüne Ceza Yağacak
Market raflarında yeni dönem: Karara uymayanlara ceza yağacak

Tüketicileri yanıltan etiketler artık yasaklanıyor. Margarinlerin üzerinde 'tereyağ lezzetinde' ifadesi bulunmayacak. Gıda ürünlerinde artık "tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı" gibi ifadeler kullanılamayacak. Etiketlerdeki görseller, ürüne uygun olacak şekilde düzenlenecek.

market4.jpg

Marketlerde yeni bir dönem başlıyor: Kurallara uymayanlara cezai yaptırımlar gelecek.

Gıda sektöründe, tüketicileri yanıltabilecek etiketlemelere karşı yeni önlemler alınıyor. Bundan böyle gıda ürünlerinin etiketlerinde "tadında, lezzeti, keyfi ve aromalı" gibi ifadeler yer alamayacak. Ayrıca, ürüne uygun olmayan görsellerin etiketlerde bulunması engellenecek. Bu kurallara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak.

market2.jpg

Örneğin, marketten tereyağı almak istediniz. Seçtiğiniz ürünün üzerinde "tereyağ lezzetinde" ibaresi yer alıyor. Ancak dikkatle baktığınızda, aldığınız ürünün tereyağ değil margarin olduğunu fark ettiniz. İşte, bu tür yanıltıcı etiketlemelere karşı yeni önlemler alınıyor.

market3.jpg

Özellikle tereyağı gibi ürünlerde, margarin gibi farklı ürünlerin tüketicileri yanıltabilecek ifadelerle etiketlenmesi önleniyor. Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, bu önlemlerin tüketicilerin daha bilinçli alışveriş yapmasına yardımcı olacağını belirtti. Özkaya, özellikle fotoğrafların veya yazı puntolarının etiketlerde uygun olmadığını ve bu unsurların da dikkate alınacağını vurguladı.

TRT Haber'den Yasemin Asan'ın haberine göre; Özkaya, "Aslında bu, koruyucu bir önlemdir. Satılan ürünler arasında tereyağı olarak alınan margarin veya domates sosu olarak satılan salça gibi ürünler, aslında gıda güvenliği açısından bir tehlike oluşturmaz; ancak tüketicileri yanıltabilecek durumlar olabilir. Tenekelerin üzerine zeytin resmi koyarak ayçiçek yağı satanlar gibi ya da bitkisel karışımlı yağlar satanlar gibi. Böylece tüketicilerin daha bilinçli hale gelmeleri sağlanacak" şeklinde konuştu.

AMAÇ: DOĞRU VE GÜVENLİ BİLGİLENDİRME

Gıda etiketlemesinde standartların sağlanmasıyla birlikte, kurallara uymayan markalara cezai yaptırımlar uygulanacak. Gıda ürünlerindeki etiketleme standartlarının Resmi Gazete'de yayımlanması ve uygulamaya geçiş takviminin belirlenmesi bekleniyor. Bu adımın, tüketicilerin güvenli ve doğru bir şekilde bilgilendirilmelerine katkı sağlayacağı öngörülüyor.