Mahkumun sigarasız koğuş talebinin reddedilmesi hak ihlali olarak değerlendirildi
Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan M.T., 2019 yılında "Sigara içilmeyen koğuşa geçmek istiyorum" talebinde bulundu. Bu talep kabul edilerek M.T., sigara içilmeyen koğuşa yerleştirildi. Ancak cezaevi nüfusundaki artış nedeniyle, sigara içilmeyen koğuşa da sigara içen tutuklu ve hükümlüler yerleştirilmeye başlandı. M.T., koğuşta 22 kişiden 15'inin sigara içtiğini belirterek cezaevi idaresine yeniden dilekçe sundu, fakat talebine herhangi bir yanıt alamadı.
SİGARASIZ KOĞUŞ TALEBİ REDDEDİLDİ
Bu durumun ardından M.T., Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) başvuruda bulundu. AA'nın haberine göre, TİHEK başvuruyu incelemeye aldı ve cezaevi yönetiminden yazılı görüş talep etti. Cezaevi yönetimi, kuruma son 3 ayda gelen hükümlü ve tutuklu sayısının arttığını, mevcut koğuşların kapasitesinin sınırlı olduğunu ve yeni bir sigara içilmeyen koğuş açma imkanının bulunmadığını belirtti.
TİHEK ayrıca, başvurucuyla durumunda değişiklik olup olmadığını öğrenmek üzere tekrar görüştü. M.T., koğuşta 25 kişiden 13'ünün sigara içtiğini, sadece 3 kişinin sigara içmediğini ve saat 06.00'da açılan havalandırma kapısının 18.00'de kapandığını ifade etti. Pencere olmasına rağmen koğuşta sigara dumanının yayılmasından rahatsız olduklarını aktardı.
TİHEK, başvuruyu değerlendirerek M.T.'nin sigara içilmeyen koğuşta kalma talebinin reddedilmesini kötü muamele yasağının ihlali olarak değerlendirdi. Kararda, Anayasa'nın devletin bireyi maddi ve manevi tehlikelerden koruma yükümlülüğüne dikkat çekildi. AYM'nin benzer başvurularda verdiği kararlara atıfta bulunularak, ceza infaz kurumlarında bireylerin beden ve ruh sağlıklarının korunması gerektiği vurgulandı.