Mahkemeden Boğaziçili akademisyen kararı

Mahkemeden Boğaziçili akademisyen kararı
Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izni rektörlüğün isteği ile birlikte YÖK tarafından kabul edilmişti. Buna karşı açılan davada ise mahkemeden Ravichandran'ın haklı olduğuna dair karar geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mohan Ravichandran’ın çalışma izninin rektörlüğün isteğiyle birlikte Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından iptal edilmesi için açılan davada mahkeme akademisyeni haklı buldu.

Diken'in haberine göre; başvuruyu inceleyen İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi, verdiği kararda öğretim üyesinin görevinde başarılı olmadığı ile ilgili somut bir bilgi ve belgenin bulunmadığını kaydetti.

Bu sebep ile çalışma izninin iptal edilmesi kararını hukuka aykırı olarak niteleyen mahkeme, kararın iptali ile birlikte akademisyenin bu süreçte uğradığı maddi zararın giderilmesi gerektiğine de hükmetti.

Ne olmuştu?

Dr. Mohan Ravichandran, 2019’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı matematik bölümünde yabancı uyruklu öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.

Rektörlük talebiyle öğretim üyesinin çalışma izni Eylül 2021’de YÖK tarafından bir yıl daha uzatılmıştı. Ama bir ay sonra rektörlük Dr. Ravichandran’ın çalışma izninin iptal edilmesini talep etmişti.

Gerekçe sunulmadan verilen bu karara gelen tepkilerin ardından rektörlük kararın YÖK’e ait olduğunu iddia etmişti. Ama daha sonra YÖK’ün resmi yazışmasında sözleşme iptal talebinin rektörlükten geldiği ortaya çıkmıştı.

Dönem ortasına denk gelen 10 Kasım tarihi itibariyle Boğaziçi Üniversitesi’ndeki görevine son verilen Ravichandran, sözleşmesinin iptal edilmesine rağmen ‘öğrencilerini mağdur etmemek adına’ derslerine devam etmişti. Dönem sona erer ermez kampüse girişi rektörlük kararıyla engellenmişti.