LGBTİ+ Aktivisti İris Mozolar'ın Tutuklanmasına Çağlayan Adliyesi Önünde Tepki

LGBTİ+ Aktivisti İris Mozolar'ın Tutuklanmasına Çağlayan Adliyesi Önünde Tepki
LGBTİ+ aktivisti İris Mozolar'ın tutuklanması sonrası avukatlar, feministler ve LGBTİ+ örgütleri, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek tutuklamanın insan hakları savunucularına yönelik sistematik yargı tacizinin bir örneği olduğu belirtildi.

Kayseri’deki ırkçı saldırılara karşı paylaşım yapan TİP Üyesi ve LGBTİ+ aktivisti İris Mozolar, "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik" suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi.

Avukatlar, feministler, İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve İstanbul Trans Onur Haftası Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelerek tutuklama kararına yönelik basın açıklaması gerçekleştirdi.

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA YÖNELİK SİSTEMATİK YARGI TACİZİ'

Mozalar'ın avukatlarından Polat Yamaner, "Bütün süreci azimli bir şekilde takip edeceğiz ve en kısa sürede çıkması için elimizden geleni yapacağız" vurgusunu yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

"TCK'nın 216. maddesinin birinci fıkrası uyarınca Halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği gerekçesiyle ne yazıkki tutuklandı. Tutuklama gerekçesine baktığımızda attığı bazı tweetlerin gerekçe gösterildiğini ve ilk bakışta dahi bu tweetlerin herhangi bir suç unsuru içermediğini görmek oldukça kolaydı. Emniyet, savcılık ve hakimlik önündeki bütün itirazlarımıza rağmen İris hukuka aykırı bir şekilde tutuklandı. Söz konusu tutukluluğun insan hakları savunucularına yönelik sistematik yargı tacizinin bir örüntüsü olduğunu görmek zor değil. Biz irisin avukatları olarak bütün süreci azimli bir şekilde takip edeceğiz ve en kısa sürede çıkması için elimizden geleni yapacağız. Buradan bütün insan hakları savunucularına ve sivil topluma İris Mozalar'a dayanışma göstermesi için çağrıda bulunuyoruz."

'EŞİT BİR YAŞAMDAN YANA OLMAK SUÇ DEĞİL'

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve Trans Onur Haftası adına konuşan Yağmur, tüm insan hakları savunucularını dayanışmaya çağırdıklarını belirterek şunları söyledi:

"Arkadaşımız İris Mozalar, göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara karşı tepki gösterdiği sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklandı. Göçmenleri linç eden, evlerini ve işyerlerini yakan saldırganların değil; özgür ve bir arada yaşamı savunan insan hakları savunucularının “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” diye cezalandırılmasını ve kriminalize edilmesini kabul etmiyoruz. İris, mücadelesine tanıklık ettiğimiz, insan ve hayvan hakları aktivistidir. Eşit ve özgür bir yaşamdan yana olmak suç değildir.

Arkadaşları ve avukatları olarak adliyedeyiz, yeni bilgi geldikçe sizleri de bilgilendireceğiz. Tüm insan hakları savunucularını bu hukuksuzluğa karşı dayanışmaya çağırıyoruz. Arkadaşımız asla yalnız değildir."

Kaynak:halktv.com.tr