Kurak kışın ardından susuz yaz kapıda!

Muğla’nın Bodrum ilçesini besleyen Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 40’a, geyikte ise yüzde 49’a geriledi. Geçen yıla göre her iki barajda yüzde 30’un üzerinde azalma oldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, yaz aylarında Bodrum’u bekleyen tehlikeye işaret etti.

Bodrum'u besleyen, geçen yıl nisan ayında yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşan Mumcular ve Geyik barajlarında düşüş yaşandı. Bu kapsamda, Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'a, Geyik Barajı'nda ise yüzde 49'a geriledi. Geçen yıl ocak ayı içerisinde yoğun yağmur ve kar yağışı alan turizm cenneti Bodrum'da sonbahar gerekse de kış aylarının başında istenilen oranda yağış kente düşmedi. Geçen yıla göre ocak ayı içerisinde her iki barajda yüzde 30'un üzerinde azalma meydana geldi.

'Meteorolojik kuraklık meydana gelecek'

Yağışların ülke genelinde azaldığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, son 52 yılın en sıcak aralık ayının yaşandığına dikkat çekti. Özçelik, “Bahar yağışlarının gelmesi durumunda dahi toplam yağışlar azaldığı için meteorolojik kuraklık meydana gelecek” ifadelerini kullandı.

‘Önlem alınmalı’

Doç. Dr. Özçelik, bahar döneminde Bodrum'a istenilen oranda yağış gelmemesi durumda yazın susuzluk tehlikesi yaşanabileceğine işaret etti.

Önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özçelik, sözlerini şöyle noktaladı:

"Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 40'lar civarında. İçme suyu bu barajdan su temin edilemiyor. Yaz aylarında sulama için rezerv edilmiş durumda. Diğer taraftan ise Geyik Barajı'nda su seviyemiz yüzde 49'lar civarında. Geçen yıla göre her iki barajda yüzde 30'lar civarında bir azalma var.

Geyik Barajı'nda 20 milyon metreküplük bir su var onun bir kısmı termik santralin soğutma suyu, diğer kısmı ise Bodrum'a içme suyu için kullanılacak. Yarısının kaybolduğunu düşünürsek aslında çok da fazla suyumuz olduğu söylenilemez. İlave su kaynaklarının Bodrum'a temin edilmesi gerekiyor. Yaz aylarında nüfusun 1 milyona çıkması durumunda ciddi anlamda susuzluğun etkilerini görebiliriz.

Umarım bahar aylarında yağış olur ve rezervuarlarımız dolar. Bodrum özelinde yeraltı su kaynaklarının beslenmesi mümkün gözükmüyor her taraf geçirimsiz hale gelmiş durumda. Bunlara karşı bizim özel önlemler geliştirmemiz gerekiyor.”

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)