KPSS iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

KPSS iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK), 2022- KPSS lisans oturumuna ilişkin iddialar konusundaki suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Savcılık ve DDK tarafından koordineli şekilde yürütülen soruşturma kapsamında, polis Yediiklim Yayınları'na ait iki iş yerine operasyon düzenledi.

Sosyal medyadan, 31 Temmuz'da yapılan KPSS'de çıkan soruların, sınavdan önce bir yayınevinin deneme kitaplarında yayımlandığı yönünde yoğun şekilde paylaşımlar yapılmıştı.

ÖSYM iddiaları yalanlamış ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için dün DDK'ye talimat vermişti. Gece yarısı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alınmıştı.

aa-20220803-28566172-28566170-ankara-cumhuriyet-bassavciligi-2022kpss-lisans-oturumuyla-ilgili-sorusturma-baslatti.jpg

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 2022- Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) yönelik iddialarla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

aa-20220803-28566172-28566164-ankara-cumhuriyet-bassavciligi-2022kpss-lisans-oturumuyla-ilgili-sorusturma-baslatti.jpg

Başsavcılık, suç duyurusu üzerine "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açtı. Soruşturmanın savcılık ve DDK tarafından koordineli bir şekilde yapılacağı öğrenildi.

aa-20220803-28566172-28566165-ankara-cumhuriyet-bassavciligi-2022kpss-lisans-oturumuyla-ilgili-sorusturma-baslatti.jpg

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yediiklim Yayınları'na ait Kızılay ve Ostim'deki iki adreste arama başlattı.

Aramada polisin, burada bulunan dijital materyal ve tüm KPSS dokümanlarından birer nüsha alacağı öğrenildi.

Ne olmuştu?

31 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) sorulan çok sayıda sorunun, Yediiklim Yayınları'nın deneme soru kitapçığındaki sorularla aynı olduğu iddia edildi. ÖSYM, iddiaların 'asılsız' olduğunu belirtirken; söz konusu yayınevi "Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok’ açıklamasını yaptı. Öğrenci, veliler ve eğitimciler ise açıklamaları 'inandırıcı' bulmayarak soruların aynı olmasına yönelik tepki gösterdi.

ÖSYM, 31 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) sorulan soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme soru kitapçığındaki birçok soru ile aynı olduğu iddiasına ilişkin olarak, "ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'nu "Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının çalındığı" iddialarını incelemekle görevlendirdikten sonra sınavları yapan kurum olan ÖSYM'nin Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün'ü görevden aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KPSS lisans oturumu hakkında yer alan iddialara ilişkin olarak yetki verdiği Devlet Denetleme Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da sosyal medya hesabından suç duyurusuna eş zamanlı olarak inceleme başlatıldığını duyurdu.