CHP ve İYİ Parti'den 'KPSS'de çalıntı soru'ya suç duyurusu

CHP ve İYİ Parti'den 'KPSS'de çalıntı soru'ya suç duyurusu
KPSS'de çalıntı soru iddiaları sonrası CHP ve İYİ Parti suç duyurusunda bulundu. CHP'li Kaya, beklentilerinin sınavın iptal edilmesi olduğunu söyledi. İYİ Partili Erdem de CHP ile aynı noktaya dikkat çekerek sınavın yeniden yapılmasını talep etti.

Ortaya çıkar çıkmaz gündemi değiştiren KPSS'de çalıntı soru skandalında muhalefet harekete geçti. CHP ve İYİ Parti suç duyurusunda bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan ve CHP Ankara İl Başkanlığı üyeleri, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) eski Başkanı Halis Aygün, Yediiklim Akademi çalışanı Ahmet Uğur Karakuza ile Yediiklim Benim Hocam Akademi yetkilileri hakkında 'görevi ihmal' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından suç duyurusunda bulundu.

'Açığa çıkarılması gerekiyor'

Adliye önünde açıklama yapan CHP'li Kaya, "KPSS'de 2009, 2010 ve 2015'e kadar çeşitli usulsüzlükler olmuştu; ama bu kadar usulsüzlük hiç olmamıştı. Biz, bu konunun açığa kavuşturulmasını istiyoruz. ÖSYM, 432 çalışanının görev yerini 1 ay önce neden değiştirdi? Yediiklim Yayınevi'nden çıkan 20 soruyla ÖSYM'nin yaptığı sınavda çıkan 20 soru bire bir aynı. Soruların sıra numarası, şıkları ve doğru yanıtlarının tamamı aynı. Bu konunun açığa çıkarılması gerekiyor" diye konuştu.

'Beklentimiz sınavın iptali'

Soruşturmanın selameti açısından Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın görevden el çektirilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"ÖSYM Başkanı 'Bir sorun yok' dedi. Bizim gerekli mercilere yaptığımız müracaatlardan sonra Cumhurbaşkanı, Devlet Denetleme Kurulu'nu göreve davet etti ve ÖSYM Başkanı'nı görevden aldı. ÖSYM Başkanı görevden alınmışsa soruşturmanın selameti açısından Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın da görevden el çektirilmesi gerekiyor. Bu yapılmazsa adaletli bir soruşturma yapılamaz. Cuma gününe kadar Cumhurbaşkanı'ndan beklentimiz de bu sınavın iptal edilmesi, yeni sınav tarihinin açıklanması ve sınava girenlerin tüm sınav giderlerinin karşılanmasıdır."

İYİ Parti de harekete geçti

İYİ Partili Erdem, yaptığı yazılı açıklamada, 2022 KPSS sorularının çalınmasına ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Erdem’in avukatı aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede “KPSS’ye giren adayların sosyal medyada paylaştığı belgelerden, sınav sorularından bir kısmının (en az 20-30 soru) Yediiklim Yayınevi kitapçıklarındaki sorularla birebir aynı olduğu; hatta aynı sorularda yer alan cevap şıklarının yerleştirilmesinin dahi aynı olduğu görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Milyonlarca gencin devlet bünyesinde iş sahibi olmak için kurduğu hayallerin ve verdiği emeklerin henüz kim olduğu belli olmayan karanlık eller tarafından hiç edildiği belirtilen Erdem “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bu skandalın tüm faillerini ortaya çıkarmak, gençlerimizin emeklerini kimlerin, hangi amaçla çaldığını milletimizin huzuruna sunmak ve cezalandırılmalarını sağlamak için Genel Başkanımız SN. Meral Akşener’in liderliğinde İYİ Parti olarak sonunda kadar konunun takipçisi olacağız.

AKP ve ona bağlı kadrolar, sebep oldukları bu rezilliği ne yaparlarsa yapsınlar örtemeyecek, sümenaltı edemeyecekler!” dedi.

'KPSS sınavı vakit kaybetmeden iptal edilmeli ve yeniden yapılmalı'

KPSS sorularının sızdırıldığına ilişkin iddiaların ÖSYM’nin bünyesinde yapılan tüm sınavları şaibeli hale getirdiğine ifade eden Erdem, “Geçmişte ÖSYM’nin organize ettiği sınavlarda terör örgütü FETÖ’nün nasıl operasyonlar yaptığı, kendi kadrolarını devlete yerleştirmek için milyonlarca gencimizin emeklerinin nasıl çaldığı ortaya çıkmış ve halen acı bir tecrübe olarak hafızalarımızda yer almaktadır.

Dolayısıyla bu olay sadece ÖSYM başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alınması ile kapatılamaz.

Öncelikle KPSS sınavı vakit kaybetmeden iptal edilmeli ve yeniden yapılmalı.” çağrısında bulundu.

AKP’ye de “ülkeyi yönetemiyorsunuz” sözleriyle seslenen Erdem, iktidara şu soruları yöneltti:

"1) KPSS sınavında yaşanan bu skandalı kim organize etti? İşin siyasi ayağı var mı?

2) Bu operasyonun amacı neydi, hangi cemaat veya yapının kadroları devlete yerleştirilmek isteniyor?

3) Soruların kimlere verildiği tespit edildi mi?

4) FETÖ’nün devletin içinde halen varlığı devam ediyor mu? Eğer öyle ise buna kimler izin veriyor?"