Koronavirüs vakasında ölenlerin sayısı 170'e yükseldi, en az 21 ülkede görüldü

Koronavirüs vakasında ölenlerin sayısı 170'e yükseldi, en az 21 ülkede görüldü
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs dünyayı etkilemeye devam ediyor. Koronavirüs vakalarını önlemek amacıyla birçok ülkede çeşitli önlemler alınıyor. Koronavirüs için henüz kesin bir çözüm olmasa da önlem alınabilir.

İlk kez Aralık ayında görülen ve '2019-nCoV' olarak adlandırılan virüs, koronavirüs adıyla biliniyor.

Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 30 Ocak itibariyle 170'i bulmuş durumda.

Virüs şimdiye kadar, Çin dahil toplam en az 21 ülkede görüldü.

Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Tayland, Avustralya, Nepal, Vietnam, Hong Kong, Makao, Malezya, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka, Almanya, BAE, Hindistan ve Filipinler vakanın henüz görüldüğü ülkeler arasında.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, hafif seyirli soğuk algınlığından ciddi seyreden Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS)’na kadar değişen çeşitlilikte hastalıklara neden olan bir virüs ailesi olarak tanımlanıyor.

2019-nCoV ile enfekte ilk vakaların deniz ürünleri ve yabani hayvan pazarında çalışan ve burayı ziyaret eden kişiler olduğunun saptanması üzerine Wuhan Deniz Ürünleri Pazarı'nın kapatılması kararı alındı.

Nasıl bulaşıyor?

Virüsün damlacık (aerosol) yoluyla insandan insana bulaştığı düşünülüyor. Yani bulaşma hasta olan kişinin öksürük, hapşırık ve burun temizlemesi sırasında havaya saçılan damlacıkların içerisinde asılı kalan virüslerin başka bir kişi tarafından solunmasıyla oluşuyor.

Belirtileri nelerdir?

Yeni koronavirüsün belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığı.

Nasıl önlem alınabilir?

Yeni koronavirüs enfeksiyonundan korunmak için diğer solunumsal viral enfeksiyonlarda geçerli olan korunma önlemleri uygulanır. Öncelik enfeksiyonu olan kişi ile temastan kaçınmaktır. Hasta olan kişi (hastanede yatarak tedavi edilmediği durumda) mümkün olduğunca evden çıkmamalı, öksürürken ve hapşırırken ağız ve burnu bir mendil ile kapatmalı ve mendili çöp kutusuna atmalıdır. Hastanın maske kullanması ortam havasında bulunan virüs sayısını ve bulaşmayı azaltacaktır. Eller düzenli olarak sabunla en az 20 saniye boyunca yıkanmalı, su ve sabun olmadığı durumlarda alkol bazlı dezenfektanlar kullanılmalıdır. Hasta kişinin temas ettiği yüzeyler temizlenmelidir.

Dünya genelinde alınan önlemler

Başta Asya ülkeleri olmak üzere birçok ülke Vuhan'dan gelen yolculara yönelik sağlık kontrollerini artırdı. Dünya Sağlık Örgütü de hastanelere yönelik küresel bir uyarı yayımlayarak daha geniş kapsamlı bir salgının yaşanabileceğini söyledi.

Eğer hastalığın kuluçka dönemi beş günü buluyorsa virüsü taşıyan çok sayıda kişi hiçbir belirti göstermeden başka ülkelere seyahat ediyor olabilir.

  • Virüsün çıkış noktası olan Vuhan kenti de karantinaya alınmış durumda.Hubei yerel idaresine bağlı toplam on kent karantinaya alınmış durumda. Virüsün ortaya çıktığı düşünülen Vuhan'ı da kapsayan bu karantina bölgesinde yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor.
  • Virüsün Çin'e tamamen yayılması üzerine Çin tüm vatandaşlarının maske takmasını zorunlu hale getirdi.
  • Çin, Asya Futbol Konfederasyonları futbol şampiyonası maçlarını iptal etti.
  • Ikea ve Google gibi firmalar da Çin'deki bütün ofis ve mağazalarını geçici olarak kapattığını duyurdu.
  • Rusya, Çin ile olan kara bağlantısını durdurdu, vatandaşlarına geçici olarak vize vermeyi durdurdu.
  • Birçok ülkenin havaalanına vücut sıcaklığını algılayan termal kamera yerleştirildi.
  • Air Canada, Lufthansa, Swiss, Austrian, British Airways ve Gürcistan Sivil Havacılık Ajansı Çin'e olan uçuşlarını durdurdu.
  • Ülkeler Çin'deki vatandaşlarını tahliye ediyor, ya da etmeyi planlıyor.
  • Türk Havayoları ise Çin seferlerinde personelin yüz maskeleri kullanacağını, 5 Şubat-29 Şubat arasında tarifeli Çin uçuşlarını azaltacağını açıkladı.
  • Starbucks, Toyota, Foxconn, Tesla ve McDonald's ve IKEA'nın da aralarında bulunduğu firmalar ülkedeki üretimlerini durdurdu ya da mağazalarını kapattı.
  • Inovio’nun araştırma ve geliştirme müdür yardımcısının yaptığı açıklamaya göre, DNA dizilimini kullanarak virüse karşı aşı geliştirmeyi planlıyor. Ancak aşı 1 yıl öncesine kadar önlem anlamına gelmeyecek.
  •   İtalya'da 6 bin kişilik cruise gemisi koronavirüsü nedeniyle karantinaya alındı.

Vuhan Havalimanı'nda tahliye

Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından kalkan, Türk Hava Kuvvetlerine ait A400M kargo uçağı, Sağlık Bakanlığınca planlanan büyük tahliye operasyonu kapsamında, sağlık ekiplerini ve ekipmanı aldıktan sonra Çin'e hareket edecek.

Vuhan Havalimanı'nda tahliye edilecek kişiler ayrı bir alanda muayene edilerek uçağa giriş yapacak. Herkes maske takacak ve bu maskeler nemlendikçe değiştirilecek. Dönüş yolculuğunda paketli gıda, tek kullanımlık içecekler her kişiye ayrı pakette verilecek.
 

Dünya Sağlık Örgütü açıklamaları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus örgütün geçen hafta koronavirüsü acil durum ilan etmeme kararı alması konusunda pişmanlığını iletti ve kararı "insan hatası" olarak nitelendirdi.

DSÖ salgınının küresel bir tehdit oluşturup oluşturmadığını değerlendirmek üzere İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde bugün yeniden toplanacak.

DSÖ Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Michael Ryan, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm dünya tetikte olmalı" demişti.

 

 

İlgili Haberler
Etiketler :