Dünya Sağlık Örgütü'nden 'koronavirüs' itirafı: Hata yaptık

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'koronavirüs' itirafı: Hata yaptık
Koronavirüs salgınında, geçtiğimiz hafta aciliyet durumunu 'orta' olarak değerlendiren Dünya Sağlık Örgütü, hata yaptıklarını itiraf etti. Bunun üzerine aciliyet durumu Çin'de 'çok yüksek', dünyada ise 'yüksek' olarak revize edildi.

Salgın hastalıkları kontrol etme konusunda zaman zaman eleştirilen Dünya Sağlık Örgütü, Çin'in Vuhan kentinde patlak veren ve şu ana kadar 106 kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili olarak hata yaptıklarını kabul etti.

Genova merkezli Birleşmiş Milletler örgütü DSÖ, koronavirüsün aciliyet durumunu 'orta' olarak açıklayarak hata yaptıklarını belirtti.

DSÖ'nün başında bulunan isim Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'e yaptığı ziyarette salgının önüne geçilmesinin yolları hakkında fikir alış verişinde bulundu. Gazeteciler Ghebreyesus'a aciliyetin 'orta' olarak derecelendirilmesinin politik bir karar olup olmadığını sordu.

Öte yandan, DSÖ yetkililerin bu durumun her an değişebileceğini ve hastalığın global bir krize dönüşebileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "Koronavirüs salgını Çin için bir acil durum ancak henüz dünya için değil. Fakat yakında dünya için de bir acil durum hâline gelebilir" ifadeleri kullanıldı.

DSÖ'nün aciliyet durumunu 'orta' olarak derecelendirerek hata yaptıklarını kabul etmesi üzerine bu statü Çin için 'çok yüksek risk' durumuna, dünya için ise 'yüksek risk' durumuna yükseltildi.

Salgında son durum

Çin hükümeti, dün gece yaptığı açıklamada tespit edilen hasta sayısını 700'ünün durumu ciddi olmak üzere 4 bin 515 olarak açıkladı. Bir gün önce yapılan açıklamada 2 bin 835 olarak verilen hasta sayısı sonrası bu hızlı artış tüm dünyada endişe yarattı. DSÖ ise Çin dışında 47 vakanın tespit ettiğini belirtirken; Çin dışında henüz bir koronavirüs sebepli can kaybı yaşanmadığı da ifade edildi.

Öte yandan, okulların ve iş yerlerinin açılması Çin hükümeti tarafından ertelendi ve Çin vatandaşlarına yurt dışına çıkmamalarını tavsiye etti.

Şimdiye kadar hastalığın teyit edildiği ülkeler ise şöyle:

  1. Çin
  2. ABD
  3. Fransa
  4. Japonya
  5. Güney Kore
  6. Tayvan
  7. Singapur
  8. Tayland
  9. Avustralya
  10. Nepal
  11. Vietnam
  12. Hong Kong
  13. Makau
  14. Malezya
  15. Kanada
  16. Kamboçya
  17. Sri Lanka
  18. Almanya

Türkiye'de ise Denizli, Nevşehir, Konya ve Aksaray ve İzmir'de 'koronavirüs' şüphesiyle müşahade altına alınanlar olmuş ancak hiçbir vakada koronavirüse rastlanamamıştı.

halktv.com.tr Haber Merkezi

İlgili Haberler
Etiketler :