Koronavirüs tablosu neden değişti?
halktv.com.tr Haber Merkezi
Sağlık Bakanlığının her gün yayımladığı koronavirüs tablosunda değişikliğe gidildi. Tabloda daha önce yer alan yoğun bakımdaki hasta sayısı ve entübe durumdaki hasta sayısı verileri artık yok. Bu iki veri yerine zatürre oranı ve durumu ağır hastaların sayısı eklendi.
Kafa karışıklığı yaratan bu değişikliğe bilim insanlarından da tepkiler geldi. Değişiklik akıllara, son günlerde basında da sıkça yer alan yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı iddialarını getirdi.
"Irmaktan geçerken veriler ve tanımlar değişti"
İstatistik alanında doktorası olan Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Tanık, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yoğun bakım hasta sayısının aktif vakaya oranı için dünya ortalamasının yüzde 1 civarında olduğu söyleniyordu. Bu oran Türkiye için dün yaklaşık yüzde 11’di. Bugün itibariyle bu oran bulunamıyor. Çünkü ırmaktan geçerken veriler ve tanımlar değişti” diyerek Sağlık Bakanlığının tablodaki değişikliğine tepki gösterdi.
yogun bakim hasta sayisinin aktif vakaya orani icin dunya ortalamasi %1 civarinda oldugu soyleniyordu.
— Prof.Dr. Fatih Tank (@fatihtank) July 29, 2020
bu oran turkiye icin dun yaklasik %11'di.
bu oran bugun itibariyle bulunamiyor.
cunku irmaktan gecerken veriler ve tanimlar degisti.#MaskeniTakMesafeniKoru pic.twitter.com/09aNaNZOpb
"Büyüyen ve kontrol edilemeyen salgının şiddetini saklama çabaları"
Genetik Doçenti Çağhan Kızıl ise “Yoğun bakım hasta sayısını vermeden veri paylaşarak aklımızla dalga geçmeyin bari” sözleriyle değişikliğe karşı çıktı. Kızıl, “Durum kötüleştikçe yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısı grafiklerden çıkarılmış. Verileri sayı sadece zatürre hastaların oranı ve yoğun bakımdakilerin sadece bir kısmı. Bu veriler uluslararası standart değil, büyüyen ve kontrol edilemeyen salgının şiddetini saklama çabaları” ifadelerini kullandı.
Durum kötüleştikçe yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısı grafiklerden çıkarılmış. Verilen sayı sadece zatürre hastaların oranı, YB’dakilerin sadece bir kısmı. Bu veriler uluslararası standart değil, büyüyen ve kontrol edilemeyen salgının şiddetini saklama çabaları. https://t.co/HkoUBnz9WO
— Caghan Kizil (@CaKizil) July 29, 2020
Son günlerde birçok kentin belediye başkanları, tabip odaları yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranına ulaştığını belirtirken; CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de Ankara’daki kamu hastanelerinde yatak kalmadığını ileri sürmüştü.