Koç: "Demokraside Uzlaşma Kültürü Olduğunu Unutmamalıyız"

Koç: "Demokraside Uzlaşma Kültürü Olduğunu Unutmamalıyız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: "Demokraside uzlaşma kültürü olduğunu unutmamamız lazım."CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, muhalefet partilerinin “sandıkta milletin verdiği mesaj iyi okunması”...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: "Demokraside uzlaşma kültürü olduğunu unutmamamız lazım."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, muhalefet partilerinin “sandıkta milletin verdiği mesaj iyi okunması” gerektiğini belirterek, “Biz üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Herkes şunu çok iyi değerlendirsin, çözümsüzlüğün bu süreçte adresi asla CHP olmayacaktır” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel seçimlerinin ardından ilk kez toplandı.

Genel merkezdeki toplantı devam ederken basına açıklamalarda bulunan Koç, MYK’da genel seçim sonuçlarının masaya yatırıldığını belirtti. AKP için iktidardan düşmüş bir hukuk gerçeğinin olduğunu ifade eden Koç, şunları kaydetti:

-“MUHALEFET MİLLETİN TALEPLERİNİ İYİ OKUMALI”-

“Bu sonuçlardan sonra milletimizin muhalefet partileri olarak şu ana kadar görev yapan partilere, siyasi olarak bazı taleplerinin olduğunu hepimizin okuması gerekiyor. Nedir bunlar, ‘kardeşim biz size taleplerimizi 7 Haziran’da ilettik, bütün söylediklerinizi dinledik, bahsedilen sıkıntıların önemli bir kısmını yaşadık ve bunları bize yaşatanı 276’nın altına çektik, sizi bu sorunların çözümü için bu mesajları okumakla görevlendirdik.’ 7 Haziran’ı böyle okumak lazım. Bu mesajları CHP olarak biz okuduğumuz ifade ettik. Bugüne kadar kendisini her şeyi yapmaya muktedir gören tek kişinin, demokraside yıprattığı tüm değerleri onarmak, yerli yerine getirmek sorumluluğunu, ‘milletin bu mesajları iyi okuyun’ dediği muhalefet partilerinin, çok iyi okuması gerekiyor.”

-“GENİŞ ORTAK PAYDALARDA BULUŞMAK GEREĞİ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”-

Demokrasinin bir uzlaşma kültürü olduğunu vurgulayan Koç, “Verilen sözler doğrultusunda geniş ortak paydalarda buluşmak gereğini görmezden gelmemek gerekir” dedi. Sandık sonuçlarına göre milletin, muhalefetin verdiği sözleri yerine getirmesini beklediğini savunan Koç, şöyle devam etti:

“7 Haziran ve sonrası için her türlü jimnastiği yapanlar, öncelikle muhalefet partilerine millet tarafından aktarılan bu mesajın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. CHP olarak biz, demokrasimizin tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazanması için, ekonomideki çarpık gelir dağılımını giderecek, refahı tabana yayacak her türlü sosyo-ekonomik tedbirin politika olarak yaşama geçirilmesi için ki bir tek CHP’nin vaadi değil bu, biz bizim üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Herkes şunu çok iyi değerlendirsin, çözümsüzlüğün bu süreçte adresi asla CHP olmayacaktır. Bizler, bize verilen mesajı okuyoruz. Diğer partilerin de durum değerlendirmesi yapması gerekir ve bir an önce Türkiye’yi parlamenter rejimin güçlendirildiği, demokrasinin kurum ve kurallarıyla tekrar rayına oturtulduğu, gelir dağılımı çarpıklığının giderildiği, Türkiye’nin tekrar üreteni ürettiğini hakça bölüşen, içeride ve dışarıda çatışmayı değil barışı arayan bir ülke olarak yoluna devam etmesi için, CHP milletin verdiği mesajı sorumluluk olarak üzerine almıştır ve diğer partilerin de bu mesajı iyi değerlendirmesi gerekiyor.”

-“BU MESAJ HÜKÜMET OLUŞTURMA YÖNÜNDE MUTLAKA BİR ETE KEMİĞE BÜRÜNMELİ”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koç, milletin bu mesajının bir hükümet oluşturma yönünde mutlaka bir ete kemiğe bürünmesi gerektiğini vurguladı. Şu ana kadar MHP ile resmi bir temasta bulunmadıklarını söyleyen Koç, “Biz, milletin verdiği oylarla talep ettiği siyaset şeklinin ya da atılması gereken adımları ifade ediyoruz. Biz, bize verilen işaretler doğrultusunda yürüyeceğiz” dedi.

AKP ile koalisyon konusundaki soru üzerine de Koç, Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına işaret ederek “Sayın Kılıçdaroğlu, ‘Milletin AKP ile oturun koalisyon yapın’ diye bir mesajı olmadığını söylemişti” diye konuştu. Koç erken seçim ya da azınlık hükümeti tartışmalarına ilişkin de şu anda senaryolar üzerinden konuşmadıklarını, bu tür tartışmalar için erken olduğunu ifade etti.

-“DAVUTOĞLU GÖRÜŞMEK İSTERSE RANDEVU ALIR”-

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verilmesi ve CHP’nin kapsını çalması durumda tavırlarının ne olacağı sorusuna da Koç, “Görüşmek isterse tabii ki randevu alır, Sayın Genel Başkanımız ve yetkililerimizle görüşürler. Herkes düşüncesini söyler ama CHP’nin şu anda hangi enlemde, boylamda durduğunu ifade ettim. Verilecek yanıtlar da bu çerçevede olacaktır. Bu süreçlerin iletilmesi gerekiyor” yanıtını verdi.