Kırkikindi Yağmurları Başlıyor. Meteoroloji Uyarı Yaptı

Kırkikindi Yağmurları Başlıyor. Meteoroloji Uyarı Yaptı
Meteorolojiden 14 kent için sarı kodlu uyarı yapıldı. Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de kırkikindi yağışları için uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Yağışların etkili olacağı bölgelerde sel, su taşkını, şimşek, yerel dolu yağışı, yağış sırasında kuvvetli rüzgar gibi risklere dikkat çekildi. Nisan sonu itibariyle ülkenin bazı bölgelerinde yağışlı ve serin hava etkisini sürdürüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, güncellenen tahmin raporunda 14 il için sarı kodlu uyarıda bulundu.

sevinc-atabay.jpg

Uyarı verilen iller şunlar: Adana, Ankara, Antalya, Çankırı, Mersin, Kastamonu, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale.

"Kırk ikindi yağışları yaklaşıyor," diyen CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumu tahminini sosyal medya hesabından paylaştı. İç Anadolu'da Ankara, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Çankırı ve Yozgat bölgelerinde öğleden sonra kuvvetlenen kararsızlık, şiddetli yağışlara yol açıyor. Bu yağışlar halk arasında "kırkikindi" olarak adlandırılıyor.

sevinc-atabay1.jpg

"Kırkikindi yağışları ne zaman başlayacak?" Kırkikindi, genellikle ilkbahar ve yazın başlarında öğleden sonra, ikindi saatlerinde meydana gelen konvektif yağışlara verilen bir isimdir. Bu yağışlar, genellikle ikindi vaktinde başladığı ve 40 gün devam ettiği inancına dayanarak "kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar" olarak adlandırılır. Ancak, 40 gün sürdüğüne dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Bu konvektif yağışların dönemleri, sinoptik koşullara bağlı olarak yıldan yıla değişebilir.

sevinc-atabay2.jpg

"Kırkikindi yağışları neden oluşur?" Arazi özellikleri, güneş ışınlarının etkisi altında farklı derecelerde ısınır ve atmosferin alt tabakası, farklı ısınma düzeylerine sahip olabilir. Bu farklılık, yüzeye yakın tabakada bir çeşitlilik yaratır ve bu fark, daha az yoğun hava parçacığının yükselmesini tetikler. Oluşan konveksiyon yeterince güçlü olduğunda gök gürültülü fırtınalar meydana gelir. Düşey rüzgar kaymaları ve üst troposferdeki soğuk hava da bu süreçte etkilidir.

Kırkikindi yağışları, diğer konvektif yağışlar gibi kısa süreli ve ani bir şekilde bastıran sağanaklar şeklinde görülür. Genellikle birkaç saat sürer ancak önemli miktarda yağış bırakır. Koşullar uygunsa dolu da oluşabilir.

Etiketler :