Kılıçdaroğlu'na dert yandı: Dünyada üretip de kazanamayan çiftçi tek Türkiye’de var

Kılıçdaroğlu'na dert yandı: Dünyada üretip de kazanamayan çiftçi tek Türkiye’de var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta Seydiköy’de besici Murat İnan’ın sorunlarını dinledi. İnan, Kılıçdaroğlu’na Türkiye’deki çiftçi ve besicinin durumunu “Dünyada üretip de kazanamayan çiftçi tek Türkiye’de var” diye anlattı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta Seydiköy’deki besici Murat İnan’ın çiftliğini ziyaret etti. İnan ve ailesi, Kılıçdaroğlu’na; yem ve süt fiyatları arasındaki dengesizliği masanın üstüne koydukları 1.5 kilogram besi yemi ve 1 litre süt ile anlattı.

Besici İnan, sattıkları süt ile 1,5 kg yem alamadıklarını söyleyerek, sattıkları sütün 4,5 lira olması halinde 1,5 kilogramlık yemi alabileceklerini, ancak şu anda 1 litre sütü 3 liradan verdiklerini anlattı. İnan, geçen yıl 80 lira olan yem fiyatının 155 liraya çıktığına da dikkat çekti. Bayramda sütlerinin 1,5 liraya toplanmasından yakınan İnan, “Çiftçinin hiçbir şeyi yok” dedi.

İnan, sattıkları sütü bakkaldan daha pahalıya aldıklarını kaydederek; “Ne giriyor bunun içine ben anlamıyorum. Peynire iki defa zam geliyor, bize hiçbir şey yok. Benim işletmemin şu anda günlük 600 lira gideri var ve 500 lira geliri var. Günlük 100 lira zarar ediyorum” diye konuştu.

Mazota gelen zamma da tepki gösteren İnan, yatların ucuz mazot kullandığını ancak çiftçilerin kullanamadığını hatırlattı.

Damızlık hayvanların ancak 27 ay sonra süt verdiğini anlatan İnan, girdi maliyetlerini de işaret ederek, “Damızlık yetiştirdiğimiz hayvanlar kesime gediyor” dedi.

İnan, süt ve peynirin ithal edildiğini vurgulayarak, “Ya biz üretiyoruz” diye tepki gösterdi. İnan, Türkiye’deki besicinin durumunu: “Dünyada üretip de kazanamayan çiftçi tek Türkiye’de var” diye konuştu. İnan ailecek çalışmalarına karşın, kazanamadıkları için anne ve babasından maddi destek aldığını söyledi.

 

Etiketler :