Kılıçdaroğlu: Elmalı'nın dediği gibi devletin dini adalettir

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Elmalılı Hamdi Yazır Konferansında yaptığı konuşmada, "Elmalı'nın dediği gibi devletin dini adalettir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elmalılı Hamdi Yazır Konferansında konuştu. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

"Elmalılı Hamdi Yazır anısında düzenlenen bu akademik toplantıda sizlere hitap etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu toplantıya beni davet eden başta Elmalı Belediyesi olmak üzere konferansın tertip ekibine de şükranlarımı sunuyorum. Bu ve benzeri toplantılarının Türkiye'nin huzurlu geleceğine eşsiz katkılar sunacağına duyduğum inançla tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Ben merhum Yazır'ın yaşamından ziyade kendisinin başta 'Hak dini Kur'an dili' eseri olmak üzere tüm eserleri ışığında Türkiye'nin temel problemlerine ilahiyat penceresinden nasıl bakılabileceğine dair naçizane görüşlerimi paylaşacağım.

Osmanlı'nın son devrinde yetişmiş ve Cumhuriyet'imizin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiş saygın bir din alimi olan Elmalılı, kendini Kur'an-ı anlamaya ve açıklamaya adamıştır. Bu adanmışlığın haklı bir sonucu olarak TBMM 21 Şubat 1925 tarihli oturumunda kabul edilen Türkçe Kur'an-ı Kerim tefsirinin hazırlanması kararının ardından kapısı çalınan ilk isim olmuştur. Yaklaşık 12 yıl süren ve Elmalılı tefsiri olarak bilinen tefsir son derece özgün bir çalışmadır. Şüphesiz Elmalılı'nın bu başarısı klasik alim özellikleriyle, çağdaş fikir adamı özelliklerini birleştirmeyi başarmış bir şahsiyet olmasından kaynaklanmaktadır.

Elmalı'dan, Kur'an'ın çevrilmesi istenmiştir. Peki biz bugün Elmalı'nın bu tefsiri ışığında değerlendirelim. Biz bugün hak, hukuk diyoruz. Elmalı ne diyor? Kadıların yani yargıların dış etkilere karşı koyacak nitelikte tarafsız ve bağımsız olmasını vurgulamıştır. Elmalı'nın dediği gibi Devletin dini adalettir, böyle olmadığı sürece adaletten bahsedemeyiz. Bir ülkede eşitliğin, şeffaflığın, onur ve haklarının kabul edilmesi sadece beşeri değil aynı zamanda dini bir sorumluluktur.

Bugün verilere baktığımızda ise İslam ülkelerinin ne hale getirildiğini görüyoruz. Adalet, eğitim gibi alanlarda İslam ülkeleri geridedir. Müslümanlar arasındaki kavganın da büyüdüğünü görüyoruz. Kimi grupların dini kullanarak bir şeyler elde etmesiyle Müslüman ülkeler arasında adaletle yürüyen kalmadı.

Başta Mustafa Kemal olmak üzere dinimizin doğru anlaşılması için çaba gösteren Cumhuriyetimizin tüm kurucularını, ilim adamlarını ve Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ı rahmetle anıyorum"