Kemer Country’de ‘ruhsat’ karmaşası: 'Mahrem' bilgi sayıldı

Kemer Country’de ‘ruhsat’ karmaşası: 'Mahrem' bilgi sayıldı
Tepkilere karşın kepçelerin girdiği ve inşaat çalışmalarının başladığı Demirören Holding'in borcuna karşılık Ziraat Bankası'na devredilen arazilerde ruhsat karmaşası yaşanıyor. Bölge sakinleri ise dava açmaya hazırlanıyor. halktv.com.tr'nin bilgi almak için gittiği Eyüpsultan Belediyesi, ruhsat sürecine 'mahrem' diyerek sorularımızı yanıtlamadı.

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilere geçen pazartesi günü kepçeler girmiş, bölge sakinleri de tepki göstermişti. İnşaat çalışmalarının sürdüğü arazilerde ruhsat karmaşası yaşandığı ortaya çıktı. Bölge sakinleri alanda inşaatı gerçekleştirecek inşaat firmasıyla 13 Ekim’de yaptıkları toplantı sonrası yapı ruhsatı verildiğini öğrendiklerini belirtti. Belediyeyle çok sayıda yazışma ve görüşme yaptıklarını ifade eden bölge sakinleri yapı ruhsatı bilgilerinin paylaşılmadığını söyledi. Bölge sakinleri kamu kurumlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılarda kullanılan 26. maddeye göre ruhsat verildiği duyumunu aldıklarını ve dava açmaya hazırlandıklarını anlattı.

‘Dava açacaklar’

Bölge sakinlerince İstanbul İdare Mahkemesi’ne verilmek üzere hazırlanan dilekçede söz konusu arazilerin hiçbir şekilde kamu kurumu olarak nitelendirilemeyecek bir özel tüzel kişiye ait olduğuna dikkat çekilerek T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin bir kamu kurumu olmadığı anlatıldı. Dilekçede “Söz konusu parsellere ilişkin imar planlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılması ya da inşaatların yapılması için Emlak Konut GYO A.Ş. ile protokol imzalanmış olması bu parsellerin niteliğini değiştirmemektedir. Emlak Konut GYO A.Ş.’nin de yine özel hukuk hükümlerine tabi bir özel hukuk tüzel kişisi olduğu son derece açıktır. İmar Kanunu’nun 26. maddesine göre verilmiş dava konusu yapı ruhsatları bu nedenlerle hukuka açıkça aykırı olup ivedilikle yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir” denildi.

‘Sıkıntı yaşarız’

Öte yandan gelişmeler üzerine ilçe belediyesi yetkililerine ulaştık. Yetkililer tüm gün telefonda beklettikten ve telefonları birbirlerine yönlendirdikten sonra telefonda bilgi verilemeyeceğini söyledi. Ruhsat bilgilerinin ‘gizli’ olup olmadığını sormamız üzerine gizli olmadığını ancak yüz yüze bilgi verebileceklerini ifade etti. Bunun üzerine ilçe belediyesine gittiğimizde telefonda konuştuğumuz yetkililer bizi ilçe belediyesi İmar Müdürü Evren Oral’a yönlendirdi. Görüştüğümüz ve ruhsat sürecine ilişkin sorular yönelttiğimiz Oral, özetle “KVKK kanunu çıktı, biliyorsunuz. Bu yüzden mal sahibi değilseniz bilgileri paylaşamıyoruz. Ciddi sıkıntı yaşarız. Bizim en mahrem konumuz mülkiyetler” dedi ve sorularımızı yanıtsız bıraktı.

Ne olmuştu?

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık Göktürk Mahallesi Kemer Country’de, üzerinde golf sahalarının bulunduğu arazilerini ipotek ettirdi. İpotekten kısa bir süre sonra 4 Eylül 2018’de, araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu. Bölgede yaşayanlar, bakanlığın kararına karşı çok sayıda dava açtı. 2019’da mahkeme, planın iptal edilmesine karar verdi. Bakanlık ise planda bazı düzenlemeler yaparak tekrar askıya çıkardı. Bölge halkı, bu plana karşı da dava açtı.

Bu sırada Demirören kredi borcunu ödemediği için söz konusu ipotekli araziler, Ziraat Bankası’na devredildi.

Bakanlık, Göktürk’te Kemer Country yerleşkesi içindeki golf sahası olarak kullanılan arazileri İBB'nin mahkeme kararı doğrultusunda 'özel spor alanı'na almasına karşın imara açtı. Bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen "Rezerv Yapı Alanı" kapsamına almıştı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış olmuştu.

Bölgede imar planı sürecinde yetkili kurum da bakanlık olarak belirlenmişti. Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulunmuş hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı geçen günlerde Emlak Konut’un “Emlak Konut Göktürk Toplu Konut Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığını duyurmuştu. Hazırlanan proje tanıtım dosyasında Ziraat Bankası’na ait 224 bin 381 metrekarelik araziye lüks konut ve villa olmak üzere 650 adet bağımsız bölüm yapılmasının planlandığı görülüyor. Bakanlık, geçen günlerde projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.

Kaynak:halktv.com.tr