Kayseri Olaylarıyla İlgili Paylaşımları Nedeniyle Aktivist İris Mozalar Tutuklandı

Kayseri Olaylarıyla İlgili Paylaşımları Nedeniyle Aktivist İris Mozalar Tutuklandı
Kayseri’deki ırkçı saldırılara karşı paylaşım yapan TİP Üyesi ve LGBTİ+ aktivisti İris Mozolar, "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik" suçlamasıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.

Kayseri’de Suriyeli mülteci/ sığınmacılara yönelik ırkçı saikle gerçekleştirilen saldırıların ardından sosyal medya ikiye bölünmüş; kimi saldırıları destekleyerek ülkenin dört bir yanında nefreti büyütürken kimisi de saldırıların bir nefret suçu olduğunu tanımlamıştı.

İçişleri Bakanlığı, Kayseri’de başlayan ve Hatay, Gaziantep, Konya, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere 22 ile sıçrayan saldırılarla ilgili sosyal medya paylaşımı yapanlara yönelik bir operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından operasyonlar kapsamında çok sayıda kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Gözaltılara TCK madde 216/1 uyarınca “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama Suçu”ndan işlem yapıldı.

Türkiye İşçi Partisi Üyesi ve LGBTİ+ aktivisti İris Mozolar, dün akşam saatlerinde evine gelen polisler tarafından gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyurdu.

"TOPLUMSAL HUZURUN VE BARIŞIN KORUNMASI TALEPLİ İFADELER KULLANDI"

Avukat Gizem Karaköçek, müvekkili Mozalar'ın Kayseri'deki ırkçı saldırılara yönelik yaptığı paylaşım nedeniyle gözaltına alındığını belirterek şunları konuştu:

"Atılan tweetler tamamen Kayseri'de yaşanan olaylara ilişkin eleştiri tweetleridir. Yani bu olayların yaşanmasını eleştirmiştir. Bu olayları gerçekleştiren suç işleyen, hukuksal olarak kendileri hakkında soruşturma başlatılmış gruplar tarafından 'Ne mutlu Türküm' sloganları atılmasını eleştirmiştir. Yani Türklüğün kullanılarak saldırı yapılmasını eleştirmiştir. Esasen toplumsal huzurun ve barışın korunması talepli ifadeler kullanmıştır. Türklük adı altında toplumsal huzurun ve barışın zedelenmesinden rahatsızlık duyduğuna dair paylaşımlar yapmıştır. Ancak bunlar çok açık olmasına rağmen kendisi hakkında şu an tutukluluğa sevk verildi."

Öte yandan müvekkilinin nezarethanede oldukça kötü koşullar altında kaldığını belirten Karaköçek, tüm bu sürecin ifade özgürlüğü hakkına bir ihlal olduğunu ve buradan çıkacak tutuklama kararının bu saldırıları güçlendireceğini vurguladı.

TUTUKLANDI

Emniyetteki ifadesinin ardından mevcutlu olarak savcılığa sevk edilen Mozalar, gece boyunca nezarethanede tutulduktan sonra öğle saatlerinde ifadesi için Çağlayan Adliyesi'ne getirildi. Burada basın savcısı tarafından ifadesi alınan Mozalar, sevk edildiği 9. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.

Kaynak:halktv.com.tr