Kayseri, Konya Ve Antep'te Ortalık Yangın Yerine Döndü!

Kayseri'deki çocuk istismarı haberleriyle başlayan olaylar, Suriyeli vatandaşlara yönelik şiddetin hızla yayıldığı bir dalgaya dönüştü. Şiddet olayları, çeşitli şehirlerde Suriyelilere ait ev ve iş yerlerinin hedef alındığı, saldırıların kaosa ve güvenlik sorunlarına yol açtığı bir süreci tetikledi.

Kayseri'de Suriyelilere yönelik saldırılar bir gün sonra Hatay, Antep, Bursa, İstanbul, Urfa ve Konya gibi pek çok kente yansıdı.

Olaylar Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde çocuğun istismarı haberleri ile çalkalandı. Mahalledeki saldırgan gruplar Suriyelilerin araçlarına, evlerine ve iş yerlerini ateşe verdi.

SOKAKLARDA GÖÇMEN AVINA ÇIKTILAR

Gaziantep'te bir grup Türkiye bayrağı taşıyarak tekbirlerle slogan attı. Suriyelilerin araçlarını sopalarla tahrip etti. Suriyelilerin oturduğu bölgede göçmen avına çıkan gruplar yolda yürüyen Suriyeli bir genç etrafını saran saldırganlar tarafından bıçaklandı.

Konya'da sokağa çıkan grup bir bakkalı darp ettiği iddia edildi. Benzer görüntüler ise Bursa'dan geldi. Suriyelilerin yoğunlukta yaşadığı Çarşamba'da toplanan grup 'Ne mutlu Türküm' sloganları attı.

fvgsfvgd.png

Hatay Reyhanlı'da toplanan grup ise Suriyelilerin iş yerlerine yöneldi. Manav dükkanını ateşe verdi. Şanlıurfa Akçakale'de sokağa çıkan saldırgan gruplar Suriyeliler aleyhinde slogan attı.

İstanbul Sultanbeyli'de Suriyelilere ait olduğu düşünülen dükkana taş ve sopalarla saldırdılar.

VALİNİN AÇIKLAMASI TEPKİ TOPLADI

Bölgeye gelen Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, yaptığı açıklamada cinsel istismar mağduru çocuğa ilişkin, “Mağdur şahıs Türk değil. Şu anda şüpheli şahıs gözaltında” diyerek kalabalığı bu sözlerle sakinleştirmeye çalıştı. Aydın'ın bu çağrısı sosyal medyada çocuğa yönelik istismar da uyruğun önemi yok tartışmalarını yarattı.

fvgsdref.png

GÖZALTINA ALINAN KİŞİLERİN SUÇ KAYDI KABARIK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise olaylara karışan 474 kişiden 285’inin göçmen kaçakçılığı, yaralama, uyuşturucu, yağma, hırsızlık, mala zarar verme, cinsel taciz, dolandırıcılık, parada sahtecilik, tehdit, hakaret, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma gibi birçok suçtan adli kaydının olduğunu açıkladı.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek 21 Emniyet personeli ve 1 itfaiye personeli yaralandığını belirtti. Vali ayrıca sosyal medya hesaplarından provokatif paylaşımlar yaparak, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme” suçunu işlediği tespit edilen kişilerin gözaltına alındığının bilgisini de verdi. Soruşturma kapsamında İstanbul'da 6 kişi gözaltına alındı.

KAYMAKAM İSTANBUL'A ATANDI

Olayların yaşandığı Melikgazi Kaymakamı Bülent Karacan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlarıyla değişen isimlerden biri oldu. Karacan İstanbul Beylikdüzü'ne atandı.

Olayların ardından X hesabından açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi sorunun nereden kaynakladığını, mevcut durumun tespiti ve çözüm önerilerinin bulunduğu 10 maddelik bir metin yayınladı.

İlgili Haberler