Kavala için kritik gün 26 Kasım: Kavala tahliye edilmezse ihlalin boyutu artacak

Kavala için kritik gün 26 Kasım: Kavala tahliye edilmezse ihlalin boyutu artacak
İş insanı Osman Kavala'nın 1 Kasım 2017'den bu yana süren tutukluluğu, hakkında herhangi bir karar olmamasına rağmen devam ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen tahliye edilmeyen Kavala'nın uğradığı hak ihlali, Türkiye ve AB arasında gerilime de neden oluyor. AİHM'in verdiği 'tahliye' kararını uygulamayan Türkiye'ye verilen süre ise 2 Aralık'ta son buluyor.

Bin 481 gündür tutuklu olan Osman Kavala, casusluk, Çarşı ve Gezi davalarının birleştirilmesinin ardından en son 8 Ekim’de yapılan duruşmada tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Türkiye, AİHM kararına ve Bakanlar Komitesi'nin farklı tarihlerde yaptığı tüm çağrılara kayıtsız kalırken, Eylül 2021'de Bakanlar Komitesi, 'yaptırım öncesi bekleme' kararı almıştı. Bakanlar Komitesi'nin Türkiye'ye 'tahliye kararını uygulaması' için verdiği son tarih ise , 30 Kasım-2 Aralık.

Bakanlar Komitesi tarafından Türkiye'ye yaptırım olarak konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması gibi durumları uygulaması bekleniyor.

AİHM, Kavala'nın tutukluluğunun hak ihlali olduğunu belirterek derhal tahliye edilmesine dair kararını 10 Aralık 2019'da, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise 3 Eylül 2020'de, AİHM kararının uygulanarak Kavala’nın derhal tahliye edilmesi yönünde karar vermişti.

Yani Türkiye, bir yıldır AİHM ve Bakanlar kurulu kararı olmasına rağmen tahliye edilmiyor.

halktv.com.tr'ye konuşan Osman Kavala'nın avukatlarından Tolga Aytöre, "Yerel mahkeme en son 5 Kasım'da tutukluluk incelemesi yaptı ve tahliye etmedi" diye konuşurken, yargılamanın siyasi şekilde ilerlemesinin hukuki açıdan değerlendirmeyi zorlaştırdığını aktardı.

Aytöre, Türkiye'nin 30 Kasım 2 Aralık arasında Kavala için tahliye kararı vermemesi durumunda Bakanlar Konseyi'nin dosyayı tekrardan AİHM'e göndereceğini belirten Aytöre, AİHM'in casusluk suçlamasını da dahil ederek Türkiye'ye dair bir karar alacağını söyledi. AİHM'in casusluk suçlamasından da hak ihlali vermesi durumunda ise Türkiye'nin ihlalinin boyutu boyutu artacak.

Öte yandan aralarında Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri'nin olduğu 10 ülkenin büyükelçisi, Osman Kavala'nın tahliye edilmesi için çağrıda bulunmuş, Türkiye ve 10 ülke arasında üç gün süren kriz yaşanmıştı.

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “büyükelçilerin uyarıldığı” belirtilmişti.

Fotoğraf: Ateş Alpar