Katar, doğalgaz için mavi vatanı hiçe sayıyor

Katar, doğalgaz için mavi vatanı hiçe sayıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı Katar ziyareti öncesi, Katar 'Mavi Vatan'ı delecek bir adım attı.

Dünya yazarı Zeynep Gürcanlı, bugünkü köşe yazısında Katar'ın Türkiye’nin güvenliği açısından kritik önemde olan Mavi Vatan'ı delecek adımını kaleme aldı.

Gürcanlı yazısında şöyle dedi:

Kıbrıs Rum Kesimi’nin Ada’nın güneyinde tek taraflı olarak ilan ettiği petrol ve doğalgaz arama ruhsat bölgelerinden biri için, Rum Yönetimi ile anlaşma yaptı.

Üstelik Rum Yönetimi’nin Katar’ın devlet şirketi olan Qatar Petroleum ile Exxon Mobil ortaklığına verdiği ruhsat, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi ile de kesişen 5. Bölgede yer alıyor.

Ankara’nın, Katar’ın Rumlarla girdiği bu işbirliğine karşı tepkisi Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen –Katar’ın hiç adı anılmadan yapılan- cılız bir açıklamanın ötesine geçmedi. Oysa daha önce Rumlar, başka ülkelere Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesi ile kesişen alanlarda ruhsat verdiğinde, Ankara vakit kaybetmeden hem donanmasını, hem de kendi araştırma gemilerini bölgeye göndererek gövde gösterisi yapmıştı. İtalya mesela, bu gövde gösterisi sonucunda vazgeçirildi Türkiye’nin de hak iddia ettiği alanlarda petrol aramaktan.

Ama nedense, Rumlar’dan ruhsat alan Katar olunca AK Parti hükümetinde sessizlik hakim oldu.

Yazının tamamı için tıklayın