'Karadeniz'deki sel felaketinin bilançosu 4.2 milyar TL'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu ve Bartın'da yaşanan afetlerle ilgili olarak, "Bu selde, yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde 4.2 milyar TL'lik hasar oluştu. İlgili kurum ve kuruluşlarımızın kendi bütçelerinde oluşturduğu çalışmalar elbette ki bunun dışındadır. Toplam hasarın artabileceğini değerlendirebiliyoruz" dedi.

​İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batı Karadeniz’de yaşanan sel sonrası Kastamonu Bozkurt ve Küre ilçelerinde inceleme yaptıktan sonra helikopterle Bartın’a geldi. Buradan Bartın Valiliği’ne geçen Bakan Soylu, İl Afet ve Koordinasyon Kurulu’nun toplantısına katıldı. Batı Karadeniz Bölgesindeki sel afetinin bilançosunu ve gelinen noktayı açıklayan Soylu, “Bartın, Kastamonu, Düzce, Zonguldak, Bolu ve Karabük illerimizde kısmen de Sakarya’da gerçekleşen aşırı yağışlardan kaynaklanan sel afetleri ve su taşkınlarıyla ilgili son değerlendirmemizi yaptık. Bugün hem Kastamonu ve Bartın’da çeşitli çalışmalarımız oldu. Sel baskınlarında ve su taşkınlarında 2 kaybımız, bunların biri Düzce’de yaklaşık 250 arama kurtarma ekibiyle birlikte, toplam 330 personelle arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bugün uğradığım Kastamonu Küre’de ise 130 arama kurtarma olmak üzere 250 personelle birlikte bu çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda ailelerine bir haber verebilmeyi Cenab-ı Allah nasip eder” dedi.

2 bin 786 kişi tahliye edildi

Sel nedeniyle yaklaşık 2 bin 786 kişinin tahliyesinin gerçekleştiğini ifade eden Soylu, şunları söyledi:

“Acil yıkık veya yıkılması gerekenler ağır hasarlı olanların dışında hemen hemen hepsi yerlerine geri döndü diyebiliriz. Gerek yıkık, gerekse ağır hasarlı acil olarak nitelendirdiğimiz konutlara elbette ki dönebilmek mümkün değil, onlara diğer safahatlar gerçekleşecektir. Şu ana kadar karayollarında 128 kilometrelik yolların tamamen bozulduğu ya da hasarlı olduğu bilgisi var. Karayollarının dışında Valiliklerin uhdesinde olan Özel İdare 566 kilometrelik alan Batı Karadeniz afetinde hasarlandığını söyleyebiliriz. Yaklaşık 80 köprü ve 391 menfez var. Şu ana kadar hesaplayabildiğimiz bin 80 konutta zarar olduğu yine 516 iş yeri, 35 araçta zarar tespiti şu ana kadar oluştu. Ama hala hasar ve zarar tespitlerimiz devam etmektedir. Çünkü tarım hasarları da var. Tarım hasarlarının da bir bölümü ortalama söyleyebilirim, şu anda yüzde 65-70 civarında bir bölümünü tespit edebildik. Şu ana kadar yekûn de bu selin yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde maliyeti 4.2 milyar TL’lik hasar oluştu. Yine önemli bir maliyetle karşılaştığımızı burada ifade etmek isterim. Tabi bunlarda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın kendi bütçelerinde oluşturduğu çalışmalar elbette ki bunu dışındadır. Toplam hasar 4.2 milyarlık hasar tespitinin artabileceğini değerlendirebiliyoruz.”