Kar yağışı Türkiye'yi kilitledi: İşte son durum

Kar yağışı Türkiye'yi kilitledi: İşte son durum
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yurt genelinde devam eden kar yağışları ve olumsuz hava koşullarıyla ilgili illerdeki son durumu açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; ülke genelinde devam eden kar yağışları nedeniyle, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki ilgili çalışma gruplarında, 62 bin 262 personel ile 20 bin 451 araç, makine ve teçhizat yer alıyor.

Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle 52 ildeki çalışma grupları, TAMP'a göre faaliyete geçti. Türk Kızılay bünyesinde bulunan 9 bölge, 3 yerel afet müdahale merkezi teyakkuza geçirildi, nöbetçi ekipler hazırlanarak görevlendirmeler gerçekleştirildi.

Çorum'da araçlar yolda kaldı

Çorum'da etkili olan yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken çok sayıda araç yolda kaldı. Ayrıca, tipi nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle Çorum-Ankara ve Çorum-Samsun karayolunda ulaşımda aksamalar yaşadı. Çok sayıda TIR ve otomobil yolda kalırken, yolda kalanların yardımına jandarma, karayolları, AFAD ekipleri ile Çorum Offroad Arama ve Kurtarma Derneği (ÇOROOF) üyeleri koştu.

corumda-kar-yagisi-etkili-oldu-araclar-yolda-kaldi-3990-dhaphoto2.jpg

Arazili araçları olan ekipler bölgede kara saplanan TIR ve otomobilleri çekerek yolun tekrar araç trafiğine açılmasını sağladı. Dernek üyeleri köy yollarında mahsur kalan 112 Acil Sağlık ekiplerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda aracı kar ve tipiye rağmen halatla çekerek, bulunduğu yerden çıkardı.

Kent merkezinde ise Çorum Belediyesi'ne bağlı ekipler, ana arterler başta olmak üzere araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Zaman zaman aksamaların da yaşandığı Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde bazı sürücüler yolda kaldı.

Samsun-Ankara yolu 5 saat kapalı kaldı

corumda-kar-yagisi-etkili-oldu-araclar-yolda-kaldi-3990-dhaphoto6.jpg

Kar yağışı ve Trafik kazaları nedeniyle gece saatlerinde ulaşıma kapanan Samsun-Ankara karayolu, ekiplerin çalışmaları sonucu yaklaşık 5 saat sonra yeniden ulaşıma açıldı. Çakallı mevkii ile Kavak ve Havza ilçelerinin Ankara yönünde kar ve sis nedeniyle ulaşım, kontrollü olarak veriliyor.

Amasya - Merzifon'da yolcu otobüsü bariyerlere çarptı: 30 yaralı

Çorum-Amasya karayolunda kar yağışı ve buzlanma nedeniyle sürücüsünün kontrolünü kaybettiği yolcu otobüsü bariyerlere çarptı. Kazada 1’i çocuk, 30 yolcu yaralandı.

018a82d22c9603f51146411c6f60c35b.jpg

Kaza, saat 03:00 sıralarında Çorum-Amasya karayolu Merzifon ilçesinde meydana geldi. Adıyaman Ünal firmasına ait Emrah K. idaresindeki yolcu otobüsü, sürücüsünün buzlanma nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu bariyerlere çarptı.

Otobüsün camlarının patladığı kazada, 1’i çocuk 30 yolcu yaralandı. İhbar üzerine, olay yerine çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrası Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

İllerde oluşan son durum şu şekilde:

Mardin: Olumsuz hava koşullarından etkilenen 950 vatandaş güvenli bölgeye alınarak kumanya dağıtımı yapıldı.

Kırşehir: Kırşehir- Ankara yolunda şiddetli rüzgar sonucu bir yüksek gerilim direği kara yoluna devrildi. Herhangi bir yaralanma ve can kaybına neden olmadı. Kısa süren çalışma sonrası yol trafiğe açıldı.

Batman: AFAD ve Kızılay tarafından yurtlara alınan 210 vatandaşın akşam yemekleri ve sabah kahvaltıları karşılandı. Yollarda mahsur kalan 400 kişi güvenli alanlara alındı.

Kilis: Olumsuz hava koşullarından etkilenen 150 kişi güvenli alanlara alındı.

Mersin: Olumsuz hava koşullarından etkilenen 12 vatandaş güvenli bölgeye alınarak kumanya dağıtımı yapıldı.

Bingöl: Olumsuz hava koşullarından etkilenen 480 vatandaşımız güvenli bölgeye alındı. 260 kumanya dağıtımı yapıldı, 75 vatandaşın geçici konaklaması sağlanmış ve 12 araca 500 litre yakıt desteği verildi.

Kaynak:DHA

Etiketler :