Kaplan Davası: Gizli Tanık Serdar Sertçelik'in İddianamesi Kabul Edildi

Kaplan Davası: Gizli Tanık Serdar Sertçelik'in İddianamesi Kabul Edildi
Macaristan'da yakalanan gizli tanık Serdar Sertçelik'in şok iddiaları sonrası başlatılan soruşturmayla ilgili önemli gelişme! Ayhan Bora Kaplan davasında düzenlenen iddianame kabul edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davası kapsamında emniyet mensuplarına yönelik soruşturma sonucunda hazırlanan iddianameyi tamamladı. İddianame, Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Soruşturma kapsamında eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca, Metehan İlkyaz ile Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında iddianame düzenlendi. Mahkemeye gönderilen iddianame, uzun süre gündemi meşgul eden bu davaya ilişkin adli sürecin resmi başlangıcını oluşturuyor.

Mahkeme, 11 sanık hakkındaki iddianamenin kabul edilmesiyle birlikte, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in sosyal medya hesabından paylaştığı ses kayıtlarında adı geçen sanıklar hakkında çeşitli suçlamaların yer aldığı belirtildi.

İDDİANEMEDE NELER VAR?

İddianamede, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in sosyal medya hesabından paylaştığı ses kayıtlarında Öner, Çelik, Demircan ve Gültekin hakkında çeşitli iddialarda bulunduğu, bunun üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Çelik, Öner, Demircan, İlkyaz, Karaca ve Gültekin'in, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmada adli kolluk olarak görev aldıkları aktarılan iddianamede, dosya şüphelilerinden Sedar Sertçelik'i bu nedenle tanıdıklarıda yer alırken

İddianamede, bu sanıkların, "Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması aşamasında hakkında gizli tanıklık kararı dahi alınmadan önce tüm soruşturma süreci boyunca görev ve yetkileri olmadığı halde koruyucu tavır takındıkları" kaydedildi.

Sertçelik'in, soruşturma kapsamında 24 Kasım 2023'te ikinci kez gözaltına alınması kararı üzerine tutuklanacağını düşünmesi sebebiyle "hakkındaki soruşturmayı ve yargılamayı sonuçsuz bırakmak" amacıyla yurt dışına çıkma planı yaptığı anlatılan iddianamede, emniyet mensubu sanıkların, "Gözaltı kararının uygulanmasını önlemek amacıyla 20 Kasım 2023'te ateşli silahla yaralanan Serdar Sertçelik'in bu yaralanması sebebiyle gözaltına alınamayacağına dair ilgili hekimi yönlendirdikleri ve usule uygun olmayan bir doktor raporu temin ettikleri belirlenmiştir" denildi.

Rapor sayesinde Sertçelik'in gözaltına alınması kararının yerine getirilmediği anlatılan iddianamede, 27 Kasım 2023'te bu kez gözaltına alınmaksızın mevcutlu olarak hazır edilmesi talimatı sonrasında hakkındaki "konutu terk etmeme adli kontrol kararı" olmasına rağmen bunu ihlal ederek kaçtığı bildirildi.

"Sertçelik'in, yurt dışına gideceğini doğrudan şüpheliler Ufuk Gültekin ile Gökhan Karaca'ya beyan ettiği" aktarılan iddianamede, "Dolayısıyla bu durumdan sıralı amirler olan şüpheliler Şevket Demircan, Kerem Gökay Öner ve Murat Çelik ile aynı büroda görevli olup Serdar Sertçelik'in Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında konutunda bulunup bulunmadığı hususunda kontrolünden sorumlu olan komiser rütbesindeki şüpheli Metehan İlkyaz'ın da haberdar olduğu" kaydedildi.

SERDAR SERTÇELİK'İ YÖNLENDİRMİŞLER

İddianamede yer alan bilgilere göre, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında, sanıkların Serdar Sertçelik'i nasıl ifade vermesi gerektiği konusunda yönlendirme yaptıkları iddia ediliyor. İddianameye göre, Serdar Sertçelik'in bu yönlendirmeleri kabul ettiğine dair görüşme içerikleri bulunmakta ve bu konuda Murat Çelik, Kerem Gökay Öner, Şevket Demircan, Metehan İlkyaz, Gökhan Karaca ve Ufuk Gültekin ile Nurullah Özgür Kopuk'un adli kolluk olarak aynı birimde ve aynı soruşturma kapsamında hareket ettikleri tespit edilmiştir.

"GİZLİ TUTULMASI GEREKEN SORUŞTURMA BİLGİLERİNİ VERDİLER"

Şevket Demircan'ın talimatıyla Kerem Gökay Öner ve Murat Çelik, adli talimat ve kararları gizli tutulması gereken durumlarda dışarıya sızdırmış ve hatta hukuka aykırı teknik araçlarla izleme yapmışlardır.

Ayrıca, diğer sanıklar Adem Kaçan, Mustafa Çotuk, Ramazan Kubat ve Erdoğan Sertçelik'in ise Serdar Sertçelik'in adli kontrol kararı altında olduğunu bildikleri halde kaçmasına yardım ettikleri iddia edilmektedir.

Bu olaylar neticesinde, sanıkların "adli görevi kötüye kullanma", "göreve ilişkin sırrın açıklanması", "tanığı etkilemeye teşebbüs" ve "suçluyu kayırma" gibi suçları işledikleri ifade ediliyor.

SANIKLAR HAKKINDA İSTENİLEN CEZALAR BELLİ OLDU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, Öner'e yönelik olarak "görevi kötüye kullanma", "göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "suçluyu kayırma" suçlarından 2 ila 11 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor. Diğer emniyet mensubu sanıklar Çelik, Demircan, Gültekin, İlkyaz ve Karaca'ya ise aynı suçların yanı sıra "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçundan 4 ila 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Kopuk'a yönelik suçlamalar arasında ise "tanığı etkilemeye teşebbüs" suçu bulunmakta olup, bu suçtan 2 ila 4 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor. Diğer sanıklar Kaçan, Çotuk, Kubat ve Erdoğan Sertçelik'e ise farklı suçlamalar yöneltilmiş olup, Erdoğan Sertçelik'e "suçluyu kayırma" suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bu iddianame çerçevesinde Türk Ceza Kanunu'nun "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" başlığı altındaki suçlarla ilgili ayrı bir soruşturma numarasıyla yürütülen soruşturmanın bulunduğu da belirtiliyor. Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının sanığı olan ve Macaristan'da kırmızı bültenle aranırken yakalanan Serdar Sertçelik'e yönelik soruşturma ise savunmasının alınamaması nedeniyle dosyası tefrik ile ayrıldı.