Kadına şiddet verilerine sansür

Kadına şiddet verilerine sansür
Jandarma tarafından her ay açıklanan kadın ve çocuklarla ilgili veriler sansürlenmeye başlandı. İki aydır suça sürüklenen çocuk ile şiddete maruz bırakılan kadın verileri açıklanmıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı da her ay yayımladığı verilerde kadınlar ve çocuklarla ilgili kısımları sansürlemeye başladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) yaklaşık iki buçuk yıldır hiçbir veriyi paylaşmıyor. 2016 yılında İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı ise her ay internet sitesinden asayiş ve trafik istatistikleri adı altında iki farklı alanda veri açıklamaya devam ediyor.

BirGün'de İsmail Arı'nın haberine göre, Açıklanan verilerde, kısa bir süre öncesine kadar “Aile içi şiddetle mücadele ve çocuk suçları kapsamında” bilgilere de yer veriliyordu. Bu kapsamda, suça sürüklenen çocuk ve şiddete maruz kalan ve sığınma evine gönderilen kadınlara ilişkin de veriler paylaşılıyordu.

İki aydır sansürleniyor

Ancak, Jandarma’nın paylaştığı Kasım ve Aralık 2021 verilerinde kadın ve çocuklara ilişkin hiçbir veriye yer verilmedi. Diğer asayiş verileri olan, kaçakçılık, organize suçlar ve göçmen istatistikleri ise her ay olduğu açıklanmaya devam ediyor. Kadın ve çocuk verilerin neden sansürlendiği dair de bir açıklama yapılmadı.

Her ay daha da arttı

Ülke nüfusunun sadece yüzde 21’i Jandarma’nın sorumluluk sahasında yer alıyor. Nüfusun yüzde 79’u ise Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk sahasında. Ancak buna rağmen 2021 yılının Ocak ve Ekim aylarını kapsayan 10 aylık döneminde açıklanan kadın ve çocuk verilerindeki büyük artış dikkat çekici.

Geçen yılın Ocak ayında “Aile içi şiddetle mücadele” kapsamında sadece jandarma bölgesinde şiddete maruz kalan 2 bin 840 kadına için işlem yapıldı. Ancak bu oran her ay arttı. Jandarma’nın kadınlara yönelik son veriyi açıkladığı 2021’in Ekim ayında işlem yapılan şiddete maruz kalan kadın sayısı 4 bin 563’e yükseldi.

Aynı şekilde suça sürüklenen çocukların oranında da artış oldu. 2021 yılının Ocak ayında sadece jandarma bölgesinde bin 438 çocuğun suça sürüklendiği belirlenirken Ekim ayında ise suça sürüklenen çocuk sayısı bin 928’e yükseldi.