Kadıköy Anadolu Lisesi'nde 'rant şüpheli' yıkım: Tepki gösteren öğrenci ve velilere baskı

Kadıköy Anadolu Lisesi'nde 'rant şüpheli' yıkım: Tepki gösteren öğrenci ve velilere baskı
Türkiye'nin en köklü liselerinden olan Kadıköy Anadolu Lisesi, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılıyor. Okul yönetimi, projenin ilk aşamasında yerinde dönüşümü açıklarken şimdi okulun tüm öğrenciler farklı okullara gönderilecek. Veli ve öğrenciler duruma tepki gösterirken, "Okulumuzun kültürü yok edilecek" diyor.

HAZAR DOST

Kadıköy Anadolu Lisesi binası, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle, yenileme çalışmaları kapsamında yıkılarak güçlendirilmiş şekilde yeniden yapılacak. Öğrenciler, veliler ve mezunlar, 30 dönümlük okul arazisindeki yenileme, öğrenciler kampüsten çıkmadan yapılabileceğini söylerken  bunun sözünün daha önce okul yönetimi tarafından verildiğini belirtiyor. Öğrenciler, okul binası yıkıldığı durumda başka okullara gönderilecek.

Halktv.com.tr'ye konuşan KAL mezunu Ezgi Ertürk, öğrencilerin sınıflarına göre farklı okullara gönderileceğini belirtirken "Uzun yıllardır her dönemin birlikte var ettiği kültürden, öğrencilerin kendi özgüçlerine dayalı üretimlerinden, kulüp, topluluk, öğrenci meclisi çalışmalarından, sığamadığımız kalıplardan, öğrencilerin dayanışmasından ortak şekilde yaratılan Kadıköy Anadolu kültürü yıllardır sistemli şekilde bakanlık ve atama okul idaresi tarafından çeşitli saldırılarla muhatap oluyor" diye konuştu. 

Öte yandan öğrenci ve veliler, okulun gerçekten depreme dayanıklı olup olmadığına dair kendilerine bir rapor gösterilmediğini söylüyor. Veliler, fikir beyan edeceği toplantılarda mikrofonların seslerinin kısıldığını belirtirken okulun arazisinin değerli olmasından kaynaklı olarak bu alanın bir rant projesine dönüşmesinden tedirginlik duyuyor. 

Halktv.com.tr'ye okulda yaşanan sorunları anlatan Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencisi, "Şimdi bizim okulumuzun kültürünü etkileyen en büyük faktör okuldaki etkinlik ve kulüpler. Bizleri farklı okullara gönderdikleri zaman okulun birliği kalmayacak, dayanışma duygusu yok olacak. Okul idaresi, sorularımıza ve tepkimize yanıt vermek yerine eyleme gelmek isteyenleri tehdit ediyor. Arkadaşlarımız 'Eyleme gelmek istiyorum ama ailem izin vermiyor' diyor. Çünkü ailelerini okul yönetimi aradı" diye konuştu.

Veliler, okulun depreme dayanıksız olduğuna dair bir rapor istediklerini belirtirken, okulun komple değil aşamalı bir şekilde yıkılması gerektiğine dikkat çekiyor. Öğrenciler ve velilerin bu talebinin temel nedeni ise yıllardır süre gelen okulun kültürü, ruhu, kolektif üretim hali. Öğrencilerin farklı okullara gönderilmesinin 'darbe' olacağını söyleyen muhataplar, aynı okulda okumak istiyor. 

Üç sene önce yıkıldığında bu yıl biteceği sözü verilen yatakhane binasının yerine okul içinde işletilen otoparkın genişletildiğini söyleyen Ertürk, "Okulun arazisin değeri ve işletilen süreçte karşımıza çıkan sorunlar ve yatakhane binasına dair verilen sözlerin unutulmuş olması nedeniyle ‘depreme dayanıksızlık’ kamuflesi ile arazinin ranta açılmasından endişeliyiz" dedi. 

CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, bugün (28 Haziran 2021) okul önündeki gerçekleştirilen eyleme destek verdi. halktv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Şeker, "Türkiye için çok önemli insanların mezun olduğu bir okul Kadıköy Anadolu Lisesi. Üç ay içinde üç yüz öğrencilik bir yurt yaptı CHP'li belediye. Veli ve öğrenciler de yerinde dönüşüm sağlanmasını istiyor. Üç ay içerisinde okul yapılabilir" diye konuştu. 

Öğrenciler yaptıkları basın açıklamasında proje, ihale ve yıkım süreci açık biçimde paylaşılmadığı için ellerinde yanıttan çok soru olduğunu belirtirken "Biz Kadıköy Anadolu Lisesi'nden öğrenciler olarak bugün, cevaplanmayan sorularımızın cevabını aramaya geldik" denildi. Öğrenciler, okul yönetimine cevaplamaları için şu soruları sordu:

- Okul binası depreme dayanıklı değilse, çürük raporundan neden bahsedilmiyor, çürük raporu mevcutsa niçin güçlendirme değil yıkım yoluna başvuruluyor?

- Güçlendirme için gerekli koşullar mevcut değilse ve yıkım olacaksa, proje niçin daha önce okulun sitesinde yayınlandığı gibi 'pansiyon ve eğitim hizmetleri kesintiye uğramaksızın tek bir öğrenci dışarıya gönderilmeksizin' aşamalı yıkım ve inşaat yapımı olarak sürdürülmüyor?

- 30 dönümlük okul arazisindeki yenileme, öğrenciler kampüsten çıkmadan yapılabilecekken ve bunun sözü önceden verilmişken, niçin bir kısmımız Kadıköy'de bile olmayan Göztepe’deki Halil Türkkan Orta Okulu’na, bir kısmımız İstanbul Kadıköy Lisesi'ne gönderiliyoruz?

-Niçin 2017'de 2 sene sonra bitecek taahhütüyle boşaltılan ancak 2020'de yıkımı gerçekleşen yatakhanemizin yapımına uzaktan eğitim sürecinde başlanmadı?

Veli Gülizar Tuncer ise okul idaresinin, basın açıklaması öncesinde veli ve öğrencileri tek tek arayarak, veli gruplarına mesaj göndererek açık açık tehditte bulunduğunu belirterek "Öğrenciler hakkında soruşturma açılabileceğini, polisin gelebileceğini söylediler. Öğrenciler ve veliler korkutuluyor. Bu çok büyük bir kayıptır. Basın açıklamasını çok da büyük bir katılım ile gerçekleştirecektik fakat bu tehditlerle bunu etkilediler. Bizim için 'Depreme dayanıklı bina istemiyoruz' diyorlar. Böyle bir şey yok, biz çocuklarımız için en iyisini isteriz. Fakat biz bu süreçle ilgili bilgilendirilmedik. Okul sitesinde yaptıkları açıklamalarda 'Öğrenciler gönderilmeyecek' denilmişti. Fakat bu sözlerini tutmadılar. 2017'den bu yıkım tartışılıyor, hiçbir şey yapmadılar. Pandemi sürecinde inşaat yapılabilirdi. Çoktan bitmiş olurdu, bunu yapmadılar. Bizi belirsizliğe mahkum ediyorlar. Bizim derdimiz okuldaki öğrencilerin bir başarısı vardı. Bu başarı proje okul kapsamında düşürüldü. Sonrasın da dini sohbetlere katılma zorunluluğu var pansiyon bölümünde. Bunlarla anılıyor oldu Kadıköy Anadolu. Bunlar soruşturma konusu olmuyor, okulun imajı bozulmuyor ama biz gerçekleri ve taleplerimizi açıklayınca hem suçlu ilan ediliyoruz hem de imajı bozduğumuz söyleniyor. Biz makul bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Şu an okul öğrencilere yasaklanmış durumda ama otopark idare tarafından özelleştirilmiş durumda. Bu okulun köklü bir geleneği var. Bize 'Okul yok' diyorlar. Bunu halledebilirler. Bu nedenle KAL kültürü' yok edilmek isteniyor" diye konuştu.