Pazar Kabusu! İstanbul Dahil Tam 72 Kent İçin Sarı ve Turuncu Alarm Verildi

İstanbul'da günler öncesinden uyarıları verilen fırtına sabah saatlerinden itibaren etkisini göstermeye başladı. İBB Başkanı İmamoğlu yarın akşam saatlerine dikkat çekti. Karayel fırtınası sıcaklıkları düşürecek. Rüzgarın hızının 122 km'ye çıkması bekleniyor. Köprüler için de uyarı geldi. 66 kent için verilen alarm 72'ye yükseltildi.

Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre; bugün 66 kent için yapılan "sarı" ve "turuncu" alarm, yarın için 72'ye yükseldi.

istanbul-firtina3.jpg

Tam fırtına uyarısının verildiği İstanbul için "turuncu", Başkent ve İzmir içinse "sarı" alarm verildi. İşte pazar gününe dikkat çeken hava durumu...

19-kasim-pazar.jpg

MARMARA VE EGE'DE FIRTINA

Marmara ve Ege bölgesinde ulaşımda aksamaların yaşanabileceği, beklenen tam fırtınanın hızının ise İstanbul'da saatte 110 km'yi bulacağı bildirildi. Meteoroloji, 72 kent için "sarı" ve "turuncu" alarm uyarısında bulundu.

sari-ve-turuncu-alarm.jpg

İÇ KESİMLERDE KAR UYARISI

Kuvvetli batılı ve kuzeybatı rüzgar ile birlikte Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük çevrelerinde, kıyı kesimlerde kuvvetli yağmur ve sağanak (21-50 kg/m2), iç ve yüksek kesimlerde yoğun kar (20 cm üzeri) yağışı şeklinde olması bekleniyor.

sari-ve-turuncu-alarm-001.jpg

DOĞU KARADENİZ'DE ŞİDDETLİ SAĞANAK

Doğu Karadeniz’de görülecek sağanak yağışların, kuvvetli güneyli fırtına ve yer yer kuvvetli fırtına (60-100 km/saat) ile birlikte pazar gününün ilk saatlerden itibaren Ordu’nun güneydoğusu, Gümüşhane ve Bayburt çevreleri ile Giresun, Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde kuvvetli (21-60 kg/m2) olması tahmin ediliyor.

stanbul’da bu hafta sonu için beklenen yağışlar sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Gün boyunca devam etmesi beklenen yağışların lodostan karayele dönmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesi (4-6 °C) bekleniyor.

Rüzgarın da zamanla şiddetini artırarak kuzeyde kalan ilçelerde fırtına şiddetinde (50-80 km/s), güneyde kalan ilçelerde ise kuvvetlice (30- 50 km/s) esmesi bekleniyor.

EN FAZLA YAĞIŞ BEYKOZ VE ÜMRANİYE’DE

İstanbul ilçelerde saat 12 itibariyle en fazla yağış ise Beykoz (39.9 kg/m2) , Ümraniye (36.9 kg/m2), Sarıyer (35.8 kg/m2) ve Şişli (32.6 kg/m2) ilçelerinde ölçüldü.

AFET UYARISI: KÖPRÜLERE DİKKAT!

Hava Forum sayfası tam fırtına uyarısında bulunarak uyardı. Karayel fırtınasının etkili olacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Meteorolojik Uyarı: Dikkat! Tarihi bir karayel fırtınası ile karşı karşıyayız... Bu tarihi fırtına İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Bartın hattını pazar sabah erken saatlerden itibaren vuracak.

Pazar 04:00-18:00 Çok dikkatli olmalıyız.
Moto kuryeler trafiğe çıkmamalı. Köprülerden geçen araçlar dikkatli olmalı, tırlar devrilebilir.
Ağaç ve çatılar zarar görebilir.
Havalimanlarında uçak seferleri iptal edilebilir.
Her zaman yaşadığımız bir fırtına değil, İstanbul'un 122 kilometrelik rüzgar rekoru kırılabilir.
Tahminlere göre, hamleler İstanbul Havalimanı-Şile arasındaki hatta çok daha yıkıcı olacak..."

EDİRNE'DE TIR DEVRİLDİ

Edirne'nin İpsala ilçesinde kuvvetli rüzgar nedeniyle evlerin çatılarını uçtu, bazı ağaçlar kökünden sökülürken, bazılarının ise dalları kırıldı. Kuvvetli rüzgar sırasında park halindeki bir TIR da devrildi.

edirne-tir.jpg

İMAMOĞLU YARIN AKŞAM SAATLERİNİ İŞARET ETTİ

Yetkililerin uyarıları sürerken; bir uyarı da İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan geldi.

istanbul-firtina34.jpg

X hesabından bir paylaşım yapan İmamoğlu, İBB ekiplerinin sahada olduğunu belirterek “Fırtına ve kuvvetli sağanak yağış nedeniyle teyakkuzda olan İBB ekiplerimiz 5.045 personel, 2.104 araç ve iş makinesi ile yaşanan olumsuzluklara müdahale ediyor. Yağış ve fırtınanın yarın akşama kadar sürmesi bekleniyor. Tüm ekiplerimiz sahada” ifadelerini kullandı.

istanbulda-yagmur-etkili-oluyor-9645-dhaphoto6.jpg

PROF. DR. ŞEN UYARDI: DIŞARI ÇIKMAYIN

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Cumartesi-pazar fırtına Marmara'da hasarlara neden olabilir. Özellikle cumartesi akşam ve pazar günü dışarı çıkmayın. İstanbul'da evlerin çatıları pek sağlam değil. Aracınızı açık alana park edin, balkondaki eşyalarınızı sabitleyin. Pazartesi normale soğukla dönecek. Dışarı çıkmayın" mesajını paylaştı.

Şen, sosyal medya hesabından şu bilgileri verdi:

* Bugun aksam ve yarin sabah ozellikle lodos firtinasi olan bolgelerde soba zehirlenmesine (karbon monoksit) karsi tedbir alalim. Yanan sobanin uzerine komur atmayin hatta bugun komur yakmayin. Hayat en ufak riski kaldirmayabilir

* Istanbul bugun kuvvetli yagmurlu anadolu yakasi ogleden sonra daha cok yagis alir ruzgar kuzey batili kuvvetli sicaklik 15 C. Aksam 8 C. Yarin 10 aksam 5 C. Bu gece ve yarin ruzgar kuzeyden firtinaya doner. Sicaklik dusmesiyle trakya tarafinda kky gorulebilir. Firtinaya dikkat

* Pazar aksami Istanbulda yagis da firtina da etkisini kaybediyor. Yagis ve firtinali bolgelerde Onemli isiniz yoksa bugun yarin disari cikmayin. Pazartesi batidan baslayarak isinma var.
* Bugun ogleden sonra Antalyanin dogu ilceleri aksam Mersin Hatay kiyisi Adana da siddetli yagisa dikkat cekmek isterim.

AFAD 'ANİ SEL OLABİLİR' DİYEREK UYARDI

Son zamanlarda mega kent İstanbul'da yaşanan kuvvetli sağanak için AFAD'dan da uyarı geldi. AFAD, vatandaşın telefonuna 'ani sel olabilir' diyerek mesaj gönderdi. AFAD'ın yaptığı açıklama şu şekilde;

"Meteorolojiye göre İstanbul'da yarın sağanak yağış ve tam fırtına bekleniyor. Sel, yıldırım, su baskını, çatı uçması, ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olun"

HAVA FORUM'DAN KABUS GİBİ UYARI!

Sosyal medya üzerinden yapılan uyarıda "Son gelen meteorolojik verilere göre İstanbul'a büyük bir fırtına geliyor. Köprülerde araç devrilmeleri olabilir, moto kuryeler fırtına anında trafiğe çıkmamalı. Fırtınanın hareketlerini takibe aldık, videomuzda durumu özetledik. Çevremizi bilgilendirmeyi de unutmayalım!" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler :