İstanbul'da 1 Mayıs: Çok sayıda gözaltı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle farklı noktalardan Taksim'e düzenlenen yürüyüşlere polis sert müdahale etti. Toplam gözaltı sayısının 230 olduğu belirtildi.

HAZAR DOST

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Gençlik Komiteleri üyeleri, "Meydanlar emekçilere, gençlere yasaklanamaz" diyerek Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e çıktı. Polisin sert müdahalesi sonucu 10 üniversiteli gözaltına alınırken, üniversitelilerin Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi.

Taksim'e giriş anı şöyle görüldü:

İstanbul Valiliği: 212 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada,  "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunma, Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakma ve basın açıklaması talebinde bulunan HAK-İŞ, TÜRKİŞ, Birleşik Kamu İş, Vatan Partisi ve TGB, Hak Sen, DİSK, TEÇ-Sen, SİME-Sen, SAHİMSen, DİSK(TMMOB-TTB-KESK) sendikalarının başvuruları, salgınla mücadele ve tam kapanma tedbirlerine uygun olmak kaydıyla Valiliğimizce değerlendirilerek belirli saat aralıklarıyla bu faaliyetlere izin verilmiştir" denildi.

whatsapp-image-2021-05-01-at-09-36-58.jpegFotoğraf: Vedat Örüç

Ancak yasadışı yürüşüylerin de olduğu belirtilen açıklamada, "İl ve ilçe Hıfzıssıhha meclislerince alınan sokağa çıkma kısıtlaması ve tam kapanma tedbirlerini ihlal ederek izin verilen sendikalar dışında ve Taksim Meydanı'na çıkmak için toplanan kişiler hakkında Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem yapılmıştır. Kaymakamlıklarımızca 2911 Sayılı Kanun uyarınca alınan kararlara aykırı olarak toplantı ve gösteri yapmak amacıyla toplanan, güvenlik güçlerimizce yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayan ve mukavemetle karşılık veren toplam 212 kişi gözaltına alınmış ve haklarında adli işlem başlatılmıştır"  bilgileri yer aldı.

ÇHD: Toplam gözaltı sayısı yaklaşık 230

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nden gözaltıların ardından ilk yapılan açıklamada yaklaşık 60 kişinin gözaltına alındığı belirtilirken, daha sonra yapılan paylaşımda, "Gelen bilgilere göre gözaltı sayısı yaklaşık olarak 80 oldu. Gözaltılardan bir kısmı bölge karakollarında, bir kısmı sağlık kontrolü için hastanelerde. Bir kısım gözaltının Vatan Emniyete götürüleceği bilgisini aldık." denildi.

ÇHD İstanbul Şubesi'nden yapılan son açıklamada, "Toplam gözaltı sayısı ise yaklaşık 230" denildi. 

Taksim Tarlabaşı'ndan "1 Mayıs alanı Taksim'dir" pankartı ile Taksim'e yürüyen İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü, üyeleri polis tarafından gözaltına alındı.

"Kampüsten sokağa, biz kazanacağız" pankartıyla Taksim'e doğru yürüyüşe geçen üniversiteliler Osmanbey'de polis saldırısıyla karşılaştı. Çok sayıda üniversiteli gözaltına alındı.

 “Bizden çaldıklarınızı almaya geldik” ve “Faşizmi yeneceğiz” yazılı pankartlar ile Mecidiyeköy’den Taksim'e çıkmak isteyen Gençlik Meclisleri ve  Sosyalist Dayanışma Platformu üyeleri de gözaltına alındı. 

Devrimci Anarşist Federasyon üyeleri ise Kazancı Yokuşu'ndan Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Eyleme müdahale eden polis üyeleri gözaltına aldı. 

Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve BİK üyeleri ise “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı ile Taksim'e yürümek istedi. Polis müdahalesi sonucu gözaltı yaşandı. 

Umut-Sen üyeleri "1 Mayıs meydanı Taksim'dir" diyerek Dolmabahçe'den Taksim'e çıkmak istedi. Umut-Sen üyesi 11 kişi gözaltına alındı. 

Halkevleri üyeleri, Harbiye'den Taksim Meydanı'na, "Milyonlarca işçi çalışırken tam kapanmadan bahsedilemez. 1 Mayıs yasaklanamaz" diyerek yürümek istedi.

Birleşik Mücadele Güçleri ve Birleşik Gençlik Güçleri'nin de aralarında bulunduğu 30'dan fazla kişi gözaltına alındı.

Genelge bahanesi

halktv.com.tr muhabiri Hazar Dost Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "Görüntü almama genelgesi" bahane edilerek görüntü alması itilerek engellenmeye çalışıldı.

Çelenk koyulacak

1 Mayıs Platformu Gümüşsuyu'nda Taksim Meydanı'nda yapılacak anma için toplanmaya başladı. Geleneksel çelenk, her zaman olduğu yere koyulacak.

whatsapp-image-2021-05-01-at-11-50-17.jpegwhatsapp-image-2021-05-01-at-11-53-04.jpegwhatsapp-image-2021-05-01-at-11-53-05.jpeg

'Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılsın'

DİSK, KESK, TTB, TMMOB temsilcileri Taksim Meydanı'na yaptıkları anmada, saygı duruşunun ardından DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı.

Çerkezoğlu, "Bugün gözaltına alınan tüm arkadaşlarımız serbest bırakılsın. 1 Mayıs, bu ülkenin geleceğidir. Bugün bizimle beraber burada olan tüm arkadaşlarımız başta olmak üzere tüm emekçilerin, tüm sınıf kardeşlerimizin 1 Mayıs'ı kutlu olsun" dedi.

whatsapp-image-2021-05-01-at-12-28-45-1.jpeg

whatsapp-image-2021-05-01-at-12-40-14-1.jpeg

 

Etiketler :