İstanbul Ticaret Odası Başkanı: Göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz

İstanbul Ticaret Odası Başkanı: Göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'deki doğurganlık hızı verilerini söyleyip, "Göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" ifadelerini kullandı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gazetecilere yaptığı açıklamada genç işsizliği konusuna dikkat çekerek, "Enflasyon ve döviz kurundan önce, iş dünyasına katılması gereken gençlerimizi konuşmalıyız." dedi. Avdagiç, OECD raporlarına göre Türkiye'de 18-24 yaş arasındaki her 3 gençten 1'inin ne eğitimde ne de işte olduğunu vurguladı.

Avdagiç, bu gençlerin çoğunun pasif bir hayat sürdüğünü belirterek, "Onları üretken birer birey haline getirecek politikalar geliştirmeliyiz." diye konuştu. Yaklaşık 3,5 milyon gencin 1-1,5 milyonunun hızla iş hayatına kazandırılmasının önemine dikkat çekti.

Ayrıca, sanal kumarın gençler arasında yaygınlaştığını ve ciddi bir sosyal sorun haline geldiğini ifade eden Avdagiç, bu soruna acil bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

"GÖÇMENE İHTİYACIMIZ VAR MI DEME LÜKSÜMÜZ OLAMAZ"

Göçmen tartışmalarının Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de sık sık gündeme geldiğine dikkati çeken Avdagiç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'un doğurganlık hızı 1,20, Ankara'nın doğurganlık hızı 1,20, İzmir'in doğurganlık hızı 1,22. Türkiye'nin doğurganlık hızı 1,51. Eğer bizim ülke olarak doğurganlık hızımız 1,51 ile Fransa'nın altına indiyse, İstanbul-Ankara-İzmir'de 1,2 ise yabancı çalışan alacak mıyız almayacak mıyız, göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz. Biz şu anda yüzde 1,79 doğurganlık hızına sahip Fransa'nın altına düştük. 1,75 olan İngiltere'nin gerisindeyiz."

Kaynak:AA