Bu Afişleri Kim Astı? Bu Mesajlar Kime?

Bu Afişleri Kim Astı? Bu Mesajlar Kime?
İzmir Buca'daki bir okula ismi verilen Esat Oktay Yıldıran'ın adı tepkiler üzerine kaldırılmıştı. Tüm Yardımlaşma Derneği (TÜMYAD) isimli dernek İstanbul sokaklarına Esat Oktay Yıldıran'ın afişlerini astı.

Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkenceleriyle bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın adının bir okula verilip MEB açıklamasıyla bu karardan vazgeçilmesinin ardından İstanbul’da Esat Oktay Yıldıran afişleri asılmaya başlandı.

TÜMYAD imzalı afişlerde “Kahramanlar can verir yurdu yaşatmak” için yazıyor.

esat-oktay-yildiran.jpg

Diyarbakır Cezaevi'ndeki görevi sırasında işkenceleriyle bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın adının bir okula verilip, Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasıyla bu karardan vazgeçilmesinin ardından İstanbul’da afişler asılmaya başlandı. TÜMYAD isimli dernek Yıldıran'ın afişlerini şehrin dört bir yana asarak övdü.

Tüm Yardımlaşma Derneği (TÜMYAD) isimli dernek, İstanbul’da pek çok noktaya işkenceci Esat Oktay Yıldıran’ın afişlerini dağıttığını sosyal medya hesaplarından duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Buca ilçesi Belenbaşı Köyü’nde bulunan bir ilkokula, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Diyarbakır E Tipi Askeri Cezaevi’nde tutsaklara yönelik işkenceleri ile bilinen Esat Oktay Yıldıran’ın ismi verildiği ortaya çıkmıştı.

Tepkiler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklama yaparak tabelanın indirileceğini, bu durumun “kabul edilemez” olduğunu açıklamıştı.

Bakanlık tarafından yayımlanan açıklamada, yaşananların tasvip edilemeyecek bir hata olduğu söylenmişti.

Açıklamada “Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir” denilmişti.