İsmail Saymaz'ın haberinin ardından, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen görevden alındı

Türkiye, Diyarbakır'daki tarihi Ermeni Protestan Kilisesi'nin kütüphane olarak kullanılması amacıyla 10 yıl süreyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildiğini İsmail Saymaz'ın haberiyle halktv.com.tr'den öğrenmişti. Haberin ardından Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, görevden alındı.

13 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen görevden alındı.

Daha önce Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğünü yürüten Evsen, 25 Mayıs 2011 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğüne görevlendirilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan kararlara göre, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı da görevinden alındı.

Diyarbakır'da, Protestan Cemaati Vakfı adına kayıtlı olan tarihi Ermeni Protestan Kilisesi, kütüphane olarak kullanılmak amacıyla 10 yıl süreyle ve aylık bin TL bedelle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmişti. 

'Hüzün duyuyoruz' 

Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Ruhani lideri Kirkor Ağabaloğlu, karara tepki göstermiş ve "Hüzün duyuyoruz" demişti. Ağabaloğlu, şunları söylemişti: 

"Tabii ki bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bizim için büyük bir yaradır. Bize büyük bir sıkıntı veriyor, hüzün duyuyoruz. Çünkü devletimizin bunu düşünmesi lazım. Her insanın ibadet etme hakkı vardır. Orası Ermeni Protestan Cemaati’nin malıdır. Bugün İstanbul’da, biz Ermeni Protestan Kilisesi olarak, Protestan Kilisesi Ruhani Başkanı olarak daha önce de bu yerin bize verilmesi talebinde bulunduk. Daha önce de kaymakamlığa verilmişti ve orası halıcı kursu olarak faaliyet gösteriyordu. Düşünebiliyor musunuz, bir kilise var, insanlar orada ibadet edebilecekler; bir cemaat var, o cemaate verilmiyor. Kilise olarak hizmet verilmesi uygun görülmüyor. Değişik amaçlarla kullanılması için değişik kesimlere veriliyor. Yani, bunu ne dinen uygun görebiliriz, ne ahlaken uygun görebiliriz. Bunu kesinlikle kınıyoruz. O yüzden de bu yerin cemaatimize teslim edilmesini biz talep ettik. Talebimizde de ısrarcıyız. Bize geri verilmelidir.

1983 yılında, şartlar uygun olmadığı için, terörün yoğun olduğu bir dönemde oranın yetkilileri devlete iyi niyetle teslim etmişler. Ve demişler ki ‘Malımızı biz koruyamayacağız, siz koruyun’ hata mı yapmışlar? Şimdi devlette aldığını bulduk sayar hesapta ‘Madem ki bize verildi artık mal bizimdir.’ Diyor ve adeta bize tahsis etmek istiyor, bize kiraya vermek istiyor veya da başka amaçlarla kullanmak istiyor. Yapılacak en güzel şey, en ahlaki olan şey şudur ki: Bu gibi kararlardan vazgeçilmeli, cemaate geri verilmelidir. Çünkü orası cemaatin malıdır, vakıf malıdır. Vakıflara baktığınız zaman, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kapılarından içeri girerken görüyorsun ki vakıf duası var, vakıf bedduası var. Beddua almayın, dua alın ve vakfın malını sahiplerine verin ki; onlar da orada kendi rablerine iman etsinler, kendi dini vecibelerini yerine getirsinler. Bu kararı kesinlikle kınıyoruz ve bunun itirazını yapacağız, ve buna karşı elimizden gelen hukuki mücadeleyi de sürdüreceğiz. Bir an önce yetkililer bu yanlıştan dönmeli ve malımızı bize geri vermeliler."

Ne olmuştu? 

İsmail Saymaz'ın, haberiyle ortaya çıkan olayda; Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kilisenin kendisine verilmesi için geçen yıl Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvurmuş, müdürlük tahsis için aylık 1000 TL ödenmesi şartını koşmuştu. Şartın kabulü üzerine protokol imzalandı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Meclisi, 8 Şubat 2021'de kilisenin her türlü bakım, onarım ve muhafazasını sağlanması kaydıyla Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce kütüphane olarak kullanılmak üzere 10 yıl süreyle tahsis edilmesini uygun buldu. Dosya gereği için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Diyarbakır Ermeni Katolik Kilisesi'nin de Dicle Üniversitesi'ne tahsis edildiği ortaya çıkmıştı. 

111308.jpg